DALIJA OREŠKOVIĆ: HDZ ne bi smio osmišljavati niti provoditi nikakvu reformu pravosuđa

“Sigurnosne provjere sudaca i državnog odvjetništva, onako kako ih je osmislio HDZ-ov ministar, uvest će pravosuđe još dublje u slijepu ulicu!”, poručuje Dalija Orešković, saborska zastupnica stranke Centar.

Orešković je komentirala najave izmjena Zakona o sudovima i Zakonima o državnom odvjetništvu, prema kojima vladajući namjeravaju uvesti sigurnosne provjere za suce i državne odvjetnike svakih pet godina.

“Same po sebi, sigurnosne provjere nisu na odmet, ali nisu rješenje.  Za učinkovito otkrivanje koruptivnih sudaca i državnih odvjetnika i njihovo uklanjanje iz sustava, puno je važnije rekonstruirati Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće. Postojeće loše stanje u pravosuđu posljedica je upravo njihovog (ne)rada, a taj (ne)rad proizlazi iz loše osmišljenog sustava.

Umjesto da se uspostave jaka kontrolna tijela, vladajući su se odlučili za sustav po kojem će šefovi sudova i državnih odvjetnika preko Ministarstva pravosuđa (čitaj preko ministra) tražiti sigurnosne provjere od SOA-e svakih 5 godina, a izvješća bi na znanje dobivali samo predsjednik Vrhovnog suda, glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa”, kaže Orešković, pojašnjavajući da se time pravosuđe stavlja u ruke politike i ozbiljno se narušava neovisnost njegovog rada.

“Cilj koji se sigurnosnim provjerama želi postići će izostati, jer disciplinske postupke nakon sigurnosne provjere i nadalje provodi Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće. Tijela koja nisu kapacitirana za učinkovito i brzo rješavanje ovakvih slučajeva.

Ostajem kod tvrdnje da nikakvu reformu pravosuđa, a pogotovo ne onu koja narušava ionako krhku i upitnu neovisnost, ne bi smio osmišljavati niti provoditi HDZ”, zaključuje zastupnica.