DALIJA OREŠKOVIĆ: HDZ na državi parazitira – izborne jedinice opet kroji Šeks, njegov posinak i kum

“Najopasnija ideja za ovu i ovakvu vlast je da se osvijeste oni građani koji dosad nisu participirali u političkom životu i da shvate da ta politika definira njihov život, a da je u proteklih 30 godina bila vrlo štetna”, rekla je zastupnica Dalija Orešković, gostujući na N1 televiziji.

“Glavna ideja i nit vodilja koja bi trebala biti dominantna tema je novi ustroj države. Naime, vidi se sada po tome kako nam funkcionira pravosuđe, koliko su nam oslabljene institucije zbog političkih pritisaka, da onaj Ustav kakav je zapisan ne funkcionira u praksi. Postavlja se pitanje imaju li naši građani državu i kakva je njezina kakvoća. Dakle, novi ustroj države bi trebala biti glavna ideja kako nakon HDZ-a ne bismo imali ponovno HDZ na vlasti, ma kako se on zvao”., rekla je Orešković za N1.

Orešković smatra da je potrebno redefinirati Ustav: “Hrvatska nema sukreiranu vanjsku politiku, nema suradnje između predsjednika države i Vlade. To ne može više biti ne-tema”.

Na pitanje o tome što građani mogu učiniti da natjeraju Milanovića i Plenkovića na suradnju, Orešković kaže: “Kako je uopće moguće da mi imamo model funkcioniranja državnog ustroja u kojem su institucije do te mjere slabe da mogu dopustiti jednom bahatom premijeru da se ponaša na ovaj način. Ne postoji dobro osmišljen model prisile i sankcija. Sada kada vidimo da popstoje manjakovisti, onda nešto moramo mijenjati. Smatram da je došlo vrijeme da se pokrene širi društveni dijalog o tome u kakvoj državi želimo živjeti. Tek nakon toga može uslijediti promjena Ustava”.

Komentirala je i novi zakon o izbornim jedinicama: “To što sada radi HDZ je uzaludno krečenje. Ponovno izborne jedinice kroji Vladimir Šeks koji ih je neustavno skrojio i prvi put. Sada je u svoj tim pozvao i svog posinka Karla Resslera. Tu je i Ivan Anušić koji dolazi iz slavonskih županija iz kojih i dolazi neravnoteža glasa – čovjek koji se izravno opire samom cilju promjene izbornog zakona. A sve to skupa se radi uz superviziju Miroslava Šeparovića koji je kum Vladimira Šeksa. Jedna montipajtonovska situacija u kojoj neće biti ništa značajno. HDZ će malo moderirati da zadovolji formu”.

“HDZ je ovu državu stvorio da na njoj parazitira. Dva incidentalna mandata SDP-a mi se čine kao kada u Formuli 1 na brzinu bolid uđe u boks samo da se promijene gume, a onda ide dalje”, kaže Orešković.