CRNA HRVATSKA: Šokirali su nas i stravični slučajevi ubojstva i nasilja

U 2019. godini, pred sud su izašli Ivica Todorić, Ivo Sanader, Božidar Kalmeta, Tomo Horvatinčić i ostala probrana ekipa. Preinačene su kazne Darku Kovačeviću Daruvarcu, Tinu Šunjergi i Davidu Komšiću, a započela su i suđenja u slučajevima koji su šokirali javnost – ‘monstrum s Paga‘ i ‘međimurska škrinja‘.

Pripremila: Marina Vraneković (Media servis)

Milijun i 250 tisuća eura. Za taj iznos je Ivica Todorić navodno oštetio Agrokor, a optužnica koja je ovaj mjesec potvrđena, uz njega tereti još tri osobe. Todorić se, kao iskusni bloger, odmah oglasio i rekao da protiv njega nema nijednog dokaza te da optužnica neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću.

Napokon je kraju privedeno ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za primanje mita u aferi Ina-Mol. Nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora.

Bivši ministar prometa u njegovoj Vladi, Božidar Kalmeta, nepravomoćno je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. On ništa nije znao, ali novac je ipak nestao. Krivima su zato proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Sinkopa mu ipak nije prošla. Tomo Horvatinčić pravomoćno je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog prometne nesreće 2011. godine, u kojoj je poginulo dvoje Talijana. Horvatinčić više nema pravo žalbe, ali mogao bi odgađati odlazak u zatvor, na temelju svojih teških kroničnih bolesti.Više slučajeva obiteljskog nasilja ove je godine šokiralo Hrvatsku.

Početkom mjeseca u Zadru je počelo suđenje monstrumu s Paga, koji je svoje četvero malodobne djece bacio s balkona. Tereti ga se za četverostruki pokušaj ubojstva. Zbog zaštite interesa djece suđenje je zatvoreno za javnost.

Smiljana Srnec (Foto: Screenshot)
Smiljana Srnec (Foto: Screenshot)

Horor priča u Međimurju. Smiljana Srnec optužena je da je prije 19 godina ubila svoju sestru,a njezino tijelo držala u zamrzivaču, u obiteljskoj kući. Suđenje je počeo u listopadu, a svjedočili su i članovi obitelji; njezina kći i zet koji su našli tijelo.

“Ja sam uzeo nož i razrezao tu vreću. Vidio sam noge i žensko spolovilo.”

Srnec je također trebala svjedočiti, ali ročište je odgođeno zbog smrtnog slučaja u obitelji suca. No, u razgovorima sa svjedocima aktivno se branila.

“Smiljana, nije istina to. Nemoj se ljutiti, ali Jasmina apsolutno ništa nije…”

Vrhovni je s 12 na 14 godina povećao kaznu 23-godišnjoj Nuši Bunić, optuženoj za ubojstvo Nikole Tureka u lipnju 2017. godine. Sud je ustvrdio da je u automobilu bilo spolnog odnosa, ali da je on bio dragovoljan. Obrana je tvrdila da se Turek i sam mogao nabosti na nož, a roditelji optužene za sve su optužili medije.

“Ovo je vaš pritisak i rezultat vaše aktivnosti. Šljivančanin je dobio pet godina za cijelu Ovčaru. Sram vas bilo.”

Vrhovni sud je s 35 na 40 godina zatvora povećao kaznu Tinu Šunjergi, koji je 2017. upucao svoje roditelje. Sud je kao otegotnu okolnost uzeo veliku količinu zločinačke volje, bešćutnost i krajnju bezobzirnost. Dokazano je da je motiv bila osveta roditeljima, koji su mu prigovarali zbog ocjena i lošeg ponašanja.

Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Facebook/Screenshot)
Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Facebook/Screenshot)

Darku Kovačeviću Daruvarcu, smanjena je kazna zbog premlaćivanja i prijetnji 18-godišnjoj Zadranki, s pet na četiri godine zatvora. On je izjavio kako je neugodno iznenađen, jer ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla. Najavio je da će nastaviti s pravnom borbom.

Na Vrhovnom sudu smanjena je kazna i Davidu Komšiću za ubojstvo trudne 18-godišnje Kristine Krupljan. Sud je u obzir uzeo njegovu dob i smanjenu ubrojivost. Kristinina majka najavila je žalbu Ustavnom sudu.

“Da je on imao žaljenje i da se kajao što ju je ubo 88 puta, to je trebao odmah izjaviti.”

Nastavlja se i mučna priča o grupnom silovanju maloljetnice u Zadru. Petorica osumnjičenih mladića prvo su puštena da se brane sa slobode. Zatim su nakon pritiska javnosti svi završili u istražnom zatvoru, ali onda je Ustavni sud ustvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobodu jer im nisu dobro obrazloženi razlozi zbog kojih bi utjecali na svjedoke. Na kraju godine – pravosudno iznenađenje. Upravni sud u Zagreb poništio je dosadašnje odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva, te odlučio da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece.

“Sretni smo što je to upravo u ovo vrijeme božićnih praznika i to nam je stvarno došlo kao prekrasan poklon i nada da će nam se ostvariti želje za udomiteljstvom u toku sljedeće godine.”

Komentiraj