CARINICI U AKCIJI: Više od pet tona duhana pronađeno kod 50-godišnjaka

Foto: Carina.hr
Foto: Carina.hr

Carinski su službenici Carinskog ureda Virovitica, mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, u mjestu Jugovo Polje, na području Suhopolja, tijekom nadzora privremeno oduzeli 5.140 kilograma osušenog duhana u listu smještenog u tri sušare – doznaje se od hrvatske carine.

Nadzor je obavljen kod 50-godišnjeg hrvatskog državljanina na temelju Zakona o trošarinama.

Zbog počinjenja prekršaja slijedi podnošenje optužnog prijedloga te donošenje rješenja o naplati trošarine u iznosu većem od tri milijuna kuna (3.084.000 kn)!

Duhan je 50-godišnjaku privremeno oduzet, a istraga se nastavlja.

Crno tržište duhana već godinama je u uzlaznoj putanji zbog previsokih cijena cigareta, ali i duhana u prodavaonicama. Prema dostupnim podatcima, a kako prenosi Glas Slavonije, ilegalno trgovanje duhanskim proizvodima godišnje državnom proračunu nanese štetu od 800 do 900 milijuna kuna.

Najviše duhana, razumljivo, potječe iz Virovitičko-podravske županije, gdje se i uzgaja i razvozi u ostale dijelove Hrvatske.

Najčešće se krijumčarenje duhana otkrije slučajno, pri prometnim kontrolama policije. Tada policajci vide vreće ili kutije u koje je duhan spremljen te nakon što dobiju nalog nadležnog suda, temeljito pretraže zaustavljeno vozilo.

Osobi koja duhan prevozi slijedi tada kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine. Prema Kaznenom zakonu za to je predviđena kazna zatvora do jedne godine, a roba iz nedopuštene trgovine se oduzima.