BURA PRED PROSVJED: Predsjednica pozvala Jokića i Šustara – nastavit će razgovore o reformi

kolinda grabar kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je Borisa Jokića i ministra Predraga Šustara na sastanak na Pantovčaku.

Sastanak je u tijeku, a nakon njega će sudionici dati izjave za medije. Šustar je navodno zbog sastanka prekinuo obveze u Bruxellesu i vratio se u Zagreb.

Podsjetimo, predsjednica je nedavno u otvorenom pismu među ostalim poručila kako Boris Jokić i članovi njegovog tima nemaju pravo dati ostavke jer o reformi ovisi budućnost naše djece.

Nakon sastanka ministar Šustar prvi se obratio:

‘Svima nam je posebno stalo da uoči sutrašnjih, ne bih rekao prosvjeda, nego podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, jer svi to želimo, da se smiri stanje. Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca obitelj. Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu’, kazao je Šustra. ‘Jasna je poruka – cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva. Iskoristimo ovu reformu da ih ojačamo. Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije’, kazao je ministar Šustar.

Nakon ministra, novinarima se obratio i Jokić. Zahvalio se predsjednici na sastanku i na sustavnoj potpori već 16 mjeseci.

‘Mislim da je iz ovog sastanka nekoliko stvari jasno, reforma obrazovanja je vrlo važna stvar, jednako je važna kao i druge reforme i zaslužuje pažnju i medija i dionika društvenog života’, kazao je Jokić. Dodao je kako je želja bila promijeniti učenje činjenica napamet u učenje kritičkoga načina razmišljanja, kao i poticanje mladih ljudi na istraživanje.  ‘Sastanak vidim kao otvaranje dijaloga. Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu inzistiramo jest odmicanje politikanstva od obrazovanja. Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces. On njie njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvijek treba biti ispred politike, ukoliko to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti’, kazao je Jokić. Izlaganje je završio porukom da ‘Hrvatska doista može bolje’.

Predsjednica Grabar Kitarović kazala je da je riječ o izrazito bitnoj stvari. ‘Držim da je riječ o prebitnoj stvari i pitanju za budućnost domovine da bi se politički dijelili. Utvrdili smo zajedno da se kurikularna reforma mora nastavtiti, riječ je o budućnosti djece i domovine. U javnoj raspravi će svatko imati pravo izreći svoje mišljenje, pa i političari. Ja se obvezujem, kao predsjednica Republike, da ću učiniti sve da otklonim političke utjecaje na proces kurikularne reforme i da rasprava bude rasprava zajedništva i da se vodi računa o cjelovitoj reformi koja će voditi računa o potrebama tržišta, kako bi naša djeca bila rame uz rame najuspješnijima i najrazvijenijima. Pozivam roditelje i struku da se uključe, i ja ću se kao roditelj uključiti, nadam se da ćemo u konstruktivnom procesu i djalogu provesti reformu koja će trajati i koja će odgovarati i postaviti hrvatsku školsku djecu u prve klupe, aktivne klupe, koje će voditi računa i aktivno sudjelovati u razvoju domovine i gospodarstva, a ne u zadnje, pasivne klupe, gdje će se skrivati, jer nisu imali vremena niti su roditelji imali mogućnosti. O svemu tome razgovarat ćemo u okviru javne rasprave. Pozivam sve da se uključe u javnu raspravu, ali imajući u vidu nacionalni interes, a ne partikularne političke interese bilo koje stranke ili bilo koje ideologije’, poručila je predsjednica.