BURA OKO ZG SMEĆA: Pročelnica Jozić bi kažnjavala građane, a trebalo bi prvo nju kazniti

Poručili su to iz HNS-a grada Zagreba nakon najave pročelnice za gospodarstvo Grada Zagreba Mirke Jozić o rigoroznom kažnjavanju Zagrepčana i problemima sa smećem u gradu.

Ovo je njihovo priopćenje:

“Gradska pročelnica Mirka Jozić kažnjavala bi građane Zagreba, a pravo stanje stvari je da bi građani Zagreba trebali kazniti Mirku Jozić i gradsku upravu za sve ono što nisu napravili, a trebali su, ili što su loše napravili po pitanju otpada u našem gradu posljednjih godina.

Pri tome smatramo da je puno ružnih scena s odbačenim otpadom po čitavom gradu uzrokovano od strane nas samih, građana Zagreba, jer nas vrlo često uopće nije briga za okoliš u kojem živimo, ne poštujemo susjede, kvart i svoj grad, bacamo smeće gdje nam padne na pamet. Na tom planu treba puno raditi, educirati, razgovarati, pa tek na kraju i sankcionirati!

Ali, odgovornost pročelnice Jozić i gradske uprave je, podsjetit ćemo, na smanjenju odvoza komunalnog otpada prije dvije godine s tri na dva puta tjedno, gdje se brzo pokazalo da je to potpuno kriva odluka. Posljedice takve loše odluke osjećamo i danas. Pri tome je paradoksalno da je kvaliteta i dinamika usluge odvoza našeg kućnog otpada smanjena, a cijena je ostala ista!! Kako to?

Drugo – u nekoliko navrata posljednjih godina, gradska uprava je od četvrti i mjesnih odbora tražila da se dostave nove lokacije za postavljanje novih zelenih otoka po kvartovima, zanimljivo bi bilo vidjeti što je od toga napravljeno. Zašto se ne grade novi podzemni spremnici za smeće po kvartovima?

Treće – kada će grad konačno osigurati u svakoj od 17 gradskih četvrti najmanje po jedno pravo reciklažno dvorište, a ne da građani moraju iz jednog u drugi dio grada voziti otpad? Naravno, s ovakvim vođenjem politike po pitanju otpada u našem gradu možemo samo sanjati da imamo u svakoj četvrti po dva reciklažna dvorišta.

Sljedeće – grad nam je zatrpan zelenim, plavim i smeđim kantama, ulice su pretvorene u veliki kontejner za smeće. Svaki haustor najmanje 5 različitih kanti, pa dodatno vrećice bez čipa i mogućnosti očitanja čije je smeće …

Sjetimo se i „genijalne“ ideje gradske uprave koja je predložila da se kante i kontejneri ograde željeznim kavezima i zaključaju. Da se to slučajno ostvarilo, sigurni smo da bi to bila nova turistička atrakcija, sjajna podloga za sve turističke vodiče o Zagrebu.

Takvih loših odluka i ideja iz grada moglo bi se nabrajati još satima, ali nema smisla.

Da, pročelnica Mirka Jozić i gradska uprava po pitanju rješavanja problema s otpadom zaslužuju biti rigorozno kažnjeni od strane građana Zagreba”.