BURA OKO MIROVINSKE REFORME: Jesu li HDZ i njihov partner HNS na suprotnim stranama?!

Ima li razmirica između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a kada je u pitanju referendum protiv mirovinske reforme?

Izvor: Media servis

To je pitanje potaknuo prijedlog HNS-ovog potpredsjednika Vlade da se umjesto održavanja referenduma u zakon uvedu izmjene koje traže sindikati.

I dok jedni tvrdi da prijepora nema, drugi poručuju – dobro je i važno razgovarati. Sindikati, pak, Štromarov prijedlog smatraju licemjernim.

Razmirica između HDZ-a i HNS-a nema, tvrdi pomirljivo ministar financija Zdravko Marić: “Imali smo mi te rasprave i prije, svi smo digli ruku za to u konačnici. Razgovarat ćemo, nemojte odmah donositi zaključke” , rekao je Marić.

Podsjetimo, pitanje prijepora u vladajućoj koaliciji potaknula je izjava potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara o mirovinskoj reformi. On bi u mirovinsku reformu uveo izmjene koje traži inicijativa ”67 je previše” i tako milijune kuna, umjesto na referendum, uložio u druge svrhe.

Da treba razgovarati, smatra ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. ”Sigurna sam da nisu sve točke usuglašene, ali dobro je da je tako. Ukoliko se svi slažemo oko svega, onda nema naprijed. Nije opcija da se referendum sprječava, ali da se treba iskoristiti mehanizme da se razgovara prije, i da se sačuva 50 milijuna, mislim da je to opcija koju svatko razuman treba podržati”.

Mirovinski sustav kakav danas imamo Divjak smatra neodrživim. A ono o čemu posebno treba razgovarati su povlaštene mirovine, tvrdi i dodaje:”Ja mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak”.

Za razgovor o referendumu je i ministrica demografije Nada Murganić: ”Sigurno da svaka ideja koja donosi nekakvom mirnom i demokratskom rješenju dobrodošla i da ju treba raspraviti”.

Kao bivši ministar tog resora, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, kaže, svjestan je nužnosti reforme mirovinskog sustava. “Ukoliko bilo koga pitate želi li raditi do 67 godine naravno da će reći da to nije nešto što želi. Međutim, treba imati na umu činjenicu da unatoč tim izmjenama zakonske regulative definitivno nije ono što bi se dogodilo da svi rade do 67 godine”, rekao je Ćorić.

Izjava ministra Štromara je neobična, budući da Vlada, kada je bila sigurna da ima dovoljno ruku za donošenje Zakona, zahtjeve sindikata – nije uvažavala, rekao je za Media Servis Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

”Ići s takvim prijedlogom, da sada sjedamo za stol s gospodinom Pavićem i dogovaramo promjenu zakona, i da ćemo tako uštedjeti nekakav novac, je krajnje licemjerno. Neka Štromar pita Pavića i Vladu RH, čiji je on potpredsjednik, zašto su milijune davali za skupe spotove kojima su radili protureferendumsku kampanju.”

Što se tiče prikupljanja potpisa za referendum, Novosel očekuje da se do kraja tjedna prikupe sve potpisne knjige s terena. U Sabor ih nose kroz 10- 15 dana.

Komentiraj