BRUTO SATNICA: U Hrvatskoj u prosjeku 12,1 euro – u EU daleko veća

Inflacija je pokrenula lavinu nezadovoljstva radnika u Europi njihovim plaćama, čemu svjedočimo i u Hrvatskoj, dok s druge strane poslodavci traže prostor i pritišću svoje vlade da im se smanji pritisak poreznih davanja i oslobodi dio bruto plaće radnicima.

Kroničan manjak radnika već je duže vrijeme posvuda u Europi problem i glavni razlog za povećanje troška rada, a poslodavce je na razini EU lani po satu u prosjeku stajao 30,5 eura. Hrvatska je i dalje značajno ispod europskog prosjeka – prije oporezivanja i plaćanja doprinosa sat rada poslodavca je u Hrvatskoj stajao prosječnih 12,1 euro, piše Poslovni dnevnik.

Manje od nas satnice su imali radnici samo u nekoliko zemalja, u Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj, dok je Latvija, koja je donedavno imala nižu bruto satnicu, sada ispred Hrvatske. Najviše, standardno, sat rada u EU plaćaju poslodavci u Luksemburgu, Danskoj i Belgiji.

Bruto satnice su veće u starim članicama EU, a od svih postsocijalističkih zemalja koje su pristupile u članstvo, Slovenija ima najviše plaće po satu, gotovo dvostruko veću od onih kod hrvatskih poslodavaca (23,1 euro).

Još u vrijeme korone, inače, bruto plaće po satu u Hrvatskoj su bile veće nego u Litvi i Latviji, a sada se i to promijenilo, i te zemlje imaju veće iznose bruto plaća po satu.

U svim zemljama u protekle tri godine plaće su rasle, a izuzetak je Švedska u kojoj je lani prosječna bruto satnica pala sa 40,8 iz 2021. na 40,1 euro, a najznačajniji skok bilježi Irska, u kojoj je u tri godine cijena sata porasla za 4,4 eura, na 37,9 eura. U Hrvatskoj je trošak bruto sata 2020. iznosio 10,8 eura, a u 2021. 11,2 eura.