BOŽINOVIĆ O STRADALOM VATROGASCU: Poginuo je kao heroj, spašavao je druge

U gašenju požara pored Zatona Dubrovačkog jučer je smrtno stradao 42 godišnji vatrogasac. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je kraj koji je zahvaćen požarom i izrazi sućut obitelji i kolegama poginulog vatrogasca. Dodao je da će sustav učiniti sve da pomogne ožalošćenima.

Izvor: Media servis

Podsjećamo, prilikom obavljanja dužnosti u gašenju požara smrtno je stradao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac 42-godišnji Goran Komlenac.

“Na najgori način nas je podsjetio o kako se teškom i opasnom poslu radi. Poslu i ljudima koji su posvećeni spašavanju drugih ljudi i imovine”, rekao je Božinović. “On je poginuo kao heroj, netko tko je spašavao druge i zapravo je teško naći profesiju koja je toliko humana, a toliko opasna. Svemu ovome dodatno otežavajuća je činjenica to što je iza Gorana ostala supruga i dvoje male djece. Cjelokupni sustav, od lokalne razine pa sve do vlade, učinit će sve kako bi im pomogao”.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović naglasio je kakvo je stanje na požarištu danas.

“Sinoć nakon tragedije koja se dogodila morali smo se preorganizirati na požarištu, ljude povući i dovesti druge ljude. Požar je stavljen pod kontrolu, vatrogasci ga čuvaju i saniraju još uvijek. Na terenu je 30 vatrogasaca, a ako treba bit će ih i više. Potpora iz zraka nam ne treba jer smo ga okružili cijelog cijevima, ali zbog veličine požara, 90 hektara i zbog guste šume ćemo ga čuvati i dalje.”

Konstantni požari ogroman su pritisak na sustav, istaknuo je ministar Božinović.

“Ovo ljeto je takvo da je borba s vatrom svakodnevna. Govorili smo i govorimo o tome da se mijenja dosta toga kroz klimatske promjene. Naš sustav je prepoznat kao jedan od najefikasnijih. Međutim, i mi kao i svi drugi u Europi i svijetu, a gori diljem cijelog Mediterana, moramo se stalno prilagođavati novim okolnostima.”

Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nisu isporučena tri protupožarna aviona, a ministar je rekao kakvo je trenutno stanje i najavio da će ministar Banožić uskoro održati sastanak sa Zrakoplovno-tehničkim centrom.

“U ovom trenutku raspolažemo sa četiri kanadera, četiri air-tractora. Jedan je trebao biti preuzet jučer, ali zbog nekih problema do toga nije došlo.”

U sklopu europske nabave Hrvatska je jedna od prvih zemalja koje će se opskrbljivati protupožarnim avionima.
“Hrvatska će biti među prvim zemljama koje će dobiti nove kanadere jer očito je da će sve više postojati potreba da se združenim vatrogasnim snagama u Europi pomaže jedni drugima. Kod nas je to najmanje slučaj. Ja bih se usudio reći da je to zato jer smo najbolje organizirani. Ovo ljeto kad god se ukazala prilika naši kanaderi su išli izvan RH.”