BOŽIĆNA POSLANICA: Jedni bez drugih ne možemo – poručio patrijarh Porfirije

Kršćani koji se u bogoslužju koriste julijanskim kalendarom slave danas Badnjak.

Izvor: Media servis

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća u pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu i ove godine su se okupili uzvanici kao i državni vrh, a božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, će udijeliti patrijarh srpski Porfirije koji će večeras održati i liturgiju u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu.

Tradicionalnu Božićnu poslanicu, prvi put od kako se nalazi na mjestu poglavara, uputio je patrijarh srpski Porfirije.

“Blagdanska radost neka bude hranjena ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura u dane koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i radost” kaže se u Božićnoj poslanici .

“Ne opterećujmo se pitanjem tko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga što nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i što za druge mi činimo” dodao je.

“U svijetu stalnih promjena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čovjeku kao da ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji. Čini se da ljudsko društvo u osnovi više nije isto. Sve to govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao naš nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prijete, nego u strahu koji je u nama”, stoji u poslanici koju potpisuju patrijarh Porfirije i svi arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve.

“Odgovor na stanje koje nas danas tišti treba tražiti u riječima koje je Gospodin uputio učenicima pred svoju smrt. U svijetu će te imati žalost, ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet. Radujmo se jer nam u Božiću dolazi pobjednik. Otklonimo sjenu straha usprkos teškoćama i sa čvrstom vjerom u Boga.”