BOTANIČKI VRT U NOVOM RUHU: Evo kako bi trebao izgledati jedan od bisera Zagreba

botanički vrt, zagreb

Projekt koji ima trostruku ulogu “težak” je oko 2 milijuna kuna, a dužina trajanja radova procijenjena je na šest mjeseci.

Piše: Branimir Fagač

U Botaničkom vrtu otvoreni su radovi na izgradnji sjenate cvijetne šetnice, čime bi se spojio pješački most na Miramarskoj cesti i Runjaninovoj ulici. Zagrepčani tako više neće morati hodati željezničkim nasipom.

Također, projektom su dodatno obuhvaćeni i radovi na dugo najavljivanoj izgradnji južne ograde vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Riječ je, naime, o projektu vrijednom dva milijuna kuna, a koji ima trostruku ulogu – ogradu, pergolu s penjačicama i šetnicu u dužini od 370 metara, koji je podjednako značajan za Botanički vrt i građane.

“Za šest mjeseci, koliko bi trebali trajati radovi, građani će moći prošetati sjenatom šetnicom ispod zelenog i rascvjetanog bilja, a vrt će nakon 129 godina prvi puta dobiti uređenu i estetski oblikovanu ogradu na južnoj strani”, rekla je voditeljica Botaničkog vrta Biserka Juretić.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić ističe da je Zagreb uložio i 1,5 milijuna kuna u staklenike u Botaničkom vrtu, što je ukupno 3,5 milijuna kuna za taj projekt.

Osim toga, napomenula je, svake godine kompletno održavanje Botaničkog vrta Grad financira s 1,5 milijuna kuna.

“U ovaj biser zagrebačke i hrvatske arhitekture i zaštićeno hrvatsko kulturno dobro potrebno je uključivanje svih dionika, da se pomogne kroz konkretna sredstva”, rekla je Majić.

Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta naglasila je značaj Botaničkog vrta za tu obrazovnu ustanovu.

“U ovom predivnom zelenom kutku, u samom centru grada, studenti uče, u njemu se odvijaju susreti sa školama, djecom, građanima i turistima”, ističe Čižmešija.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo obnovom Botaničkog vrta na pragu njegove 130. obljetnice.

“Ovakav botanički vrt postoji u gotovo svakom gradu, ali svi se slažu da je naš vrt jedan od najljepših i najbolje isplaniranih”, istaknuo je Boras.