BOROJEVIĆ O ŠEIKU: Ozbiljan je investitor, volio bih da mi je paravan

Poduzetnik Miodrag Borojević koji se povezuje s arapskim investitorom Saifom Alketbijem koji je otkupio Sberbankov udio u Fortenovi, stigao je u Zagreb i rekao da je njegova uloga u tom postupku bila konzultantska, a da su pregovori o kupnji krenuli 2019. godine.

Izvor: Media servis

”Struktura transakcije je da arapski investitor kupuje firmu d.o.o. u Moskvi koja je nositelj akcija kompanije u Amsterdamu. Oni tvrde da su za tu transakciju imali puno pravo i da im nije trebalo ničije odobrenje”, rekao je Borojević i odgovorio na pitanje je li arapski investitor ozbiljan ili samo služio kao paravan.

“S obzirom na to o kome pričamo da je njegova ekselencija ozbiljan investitor. Čovjek je kupio brod za toliko koliko sad pričaju da je kupio ovo što je kupio, priča da je taj čovjek nečiji paravan… Ja bi volio da je taj čovjek moj paravan. Uz dužno poštovanje ja mislim da mi pridajete preveliku ulogu. Ja bih volio da sam ja nekom kao što je Sberbanka koja je velika institucija. Pustimo sada rat i sve ostalo na stranu, ali Sberbanka je ozbiljna institucija i ja ne mislim da bi gospodin Greg došao na to da mu treba jedan Borojević da sakrije nešto.”

Odbacio je navode da je u cijelu priču upetljan i poduzetnik Krešimir Filipović. U ovom postupku upitno je jesu li prekršene sankcije EU-a nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, jer je Sberbank ruska banka i nadležna tijela iz Hrvatske i EU-a tvrde da šeik nije zatražio ni dobio nikakve dozvole, a iz Vlade su dali naslutiti i da postoje sumnje da su u moguće kršenje sankcija uključeni i hrvatski državljani.

Na pitanje je li itko itko iz Vlade podnio kaznenu prijavu DORH-u potpredsjednik Vlade Tomo Medved je odgovorio:

“Mislim da su stečene okolnosti za postupanje po službenoj dužnosti, ali s obzirom da je predmet u toj fazi gdje treba tijelima dati prostor da zatvore cjelokupan krug svih aktera vezanih za taj postupak, dozvolimo im da to učine. Uvjeren sam da će to biti vrlo brzo.”