BORBA PROTIV KORUPCIJE: Nemaš dokaz o porijeklu imovine – porez u Srbiji 75 posto

Podijelite članak

Srbija će dobiti Zakon o porijeklu imovine čiji je nacrt gotov i trebao bi se usvojiti u Narodnoj skupštini Srbije u drugoj polovici prosinca, pišu “Novosti”.

Neke posebnosti su da će se provjeravati imovina stečena od 1. siječnja 2007. godine, da će ju “češljati” 60 novih inspektora, koji će sumnjivo stečen imetak prijavljivati policiji i tužiteljstvu i da zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine.

Vremenski cenzus, od 1. siječnja 2007. godine, izabran je jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu provjeru imovine, pišu Večernje novosti.

Zanimljivo je i da se predviđa i uvođenje porezne stope od 75 posto za “ekstra profitere”, koji nemaju dokaz o porijeklu, ali to ne isključuje i da im odlukom suda ne bude oduzeta nezakonito stečena imovina.

U Ministarstvu pravde navode da su se, nakon što je objavljen nacrt, u javnosti mogli čuti komentari da se i po postojećim zakonima može provjeravati porijeklo imovine.

“Takvih kritika nije bilo godinama unazad kada su predstavnici prethodnih vlada najavljivali donošenje ovakvih zakonskih rješenja”, navode u ministarsvu.

Postojeći Zakon o poreznom postupku, kažu, sadrži odredbe koje omogućavaju unakrsnu provjeru imovine, ali koje nisu nikad zaživjele u praksi.

Podsjećamo kako je i u Hrvatskoj bilo nekoliko inicijativa i prijedloga da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, ali vladajući su se uvijek na sve oglušili, ili točnije – nisu dopustili takav zakon.

 

Komentiraj