BOGATE AKTIVNOSTI PREDSJEDNIKA: Najprije će u Crnu Goru, pa u Rusiju, Sloveniju, Bugarsku, Austriju

Predsjednik RH Zoran Milanović u službeni posjet Crnoj Gori otplovit će brodom HRM-a “Omiš”, a tim putovanjem započinje dvotjedno razdoblje bogato vanjskopolitičkim aktivnostima.

Milanović će najprije uploviti u luku u Tivtu, a zatim se uputiti na Cetinje gdje će ga svečano dočekati crnogorski kolega Milo Đukanović. Na “Omiš” ukrcati u Cavtatu, a odlučio se za plovidbu do Boke kotorske jer smatra da treba naglašavati hrvatsku pomorsku tradiciju i komponentu, kažu iz Ureda predsjednika.

Sa Đukanovićem će razgovarati bilateralnim odnosima i stanju u regiji. Naglasit će hrvatsku podršku Crnoj Gori, partneru u NATO-u, na njezinom europskom putu i daljnjem napretku u pristupnim pregovorima. Zatim će predsjednik u Podgoricu gdje ga očekuju susreti s predstavnicima petnaestak hrvatskih tvtrki u Crnoj Gori, među kojima su Ina, Podravka, Cemex.

U utorak će razgovarati s predsjednicima crnogorske vlade i parlamenta Duškom Markovićem i Ivanom Brajovićem i zatim se vratiti u Boku na susrete s predstavnicima crnogorskih Hrvata.

Po završetku službenog posjeta Crnoj Gori putuje u Moskvu na tradicionalnu vojnu paradu u povodu Dana pobjede koja se trebala održati 9. svibnja, ali je otkazana zbog pandemije koronavirusa. Novi datum održavanja parade je 24. lipnja, točno na 70. godišnjicu prve.

Na marginama je planiran i bilateralni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Hrvatska želi imati dobre odnose s Rusjiom i ovo je simbolični čin u tom smjeru, ističu iz Ureda predsjednika.Poslije Moskve, Milanović će 29. lipnja sudjelovati na sastanku Procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji, a potom na početku srpnja putuje u službeni posjet Bugarskoj.

U srpnju, 7. i 8., sudjelovat će u Beču na trilaterali Austrija-Slovenija-Hrvatska čija je tema EU nakon covida-19. Početkom rujna predsjednik će službeno u Njemačku, a u listopadu planira ići na Inicijativu triju mora u Estoniju.

Mnogi od posjeta i susreta bili su dogovoreni prije pandemije novog koronavirusa. Iako su svi novi datumi potvrđeni, njihovo održavanje ipak će ovisiti o razvoju situacije s obzirom na pandemiju covida-19, kažu na Pantovčaku.

Komentiraj