BLIŽI SE USKRS: Veliki je četvrtak, ujedno i posljednji dan korizme

Veliki je četvrtak, ujedno i posljednji dan korizme. Što smo mogli naučiti u ovih 40 dana, odgovorio nam je gostujući u Intervjuu Media servisa Don David Leskovar.

”Četrdeset dana korizme ima svoju simboliku kroz cijelo Sveto pismo. Židovski narod je četrdeset godina lunjao pustinjom da bi konačno došao do obećane zemlje. Isus je četrdeset dana boravio u pustinji gdje je bio kušan od đavla, pa se i mi kroz četrdeset dana pripremamo za ovaj blagdan Uskrsa. Kroz ovu korizmu vjerujem da smo naučili što to znači post, što znači pokora, što znači molitva. Smisao korizme je da nas pripremi za feštu Uskrsa”.

”Veliki tjedan je za kršćane najvažniji tjedan koji se dogodio u povijesti čovječanstva, tjedan u kojem se odvilo spasenje čovječanstva”, rekao je don David.

”Veliki četvrtak simbolizira i ne samo simbolizira, nego mi živimo i proživljavamo zajedno s Kristom trenutak posljednje večere, to jest, prve večere, tad je uspostavljena euharistija koju mi onda svaki dan slavimo do dana današnjega. Veliki petak simbolizira dan Isusove muke gdje zajedno s njim razmatramo njegovu muku, gledamo ga razapetoga na križu, Bog koji umire za čovjeka i onda vrhunac je slavlje Velike subote, vazmeno bdijenje, zapravo najvažnija noć za nas kršćane u cijeloj liturgijskoj godini kad slavimo Kristovo uskrsnuće”.

U nedjelju slavimo najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Don David o njegovom značenju:

”Uskrs se često odvija oko farbanja jaja, ukrašavanja kuće, kuha se svašta nešto dobroga, ali volio bih da Uskrs ne bude samo to. Sudjelovanje u takvim obredima, raznim ceremonijama, neće nas dovesti do spasenja već sudjelovanje u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Ono što bih volio je potaknuti sve da sudjeluju na poseban način u obredima Velikoga tjedna i da Krist ih zahvati, da Kristovo uskrsnuće dotakne srce svakoga vjernika”.