BLEIBURG BEZ DRŽAVNOG VRHA: Svi imaju “ispričnicu” – oni koji idu upozoravaju na zabrane

Podijelite članak

Sutra se na Lojbaškom polju održava komemoracija za žrtve Bleiburga – ove godine bez državnog vrha, bez političkih govora, ali s brojnim protuprosvjedima.

Izvor: Media servis

U Bleiburgu se sutra održava komemoracija u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog puta. Ove godine bit će samo misa, političkih govora neće biti, poručio je ranije član Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić.

Istaknuo je da će austrijska policija sankcionirati sve koji budu nosili protuzakonite zastave i transparente.

“Na samom prostoru na kojem se održava komemoracija i za koji mi odgovaramo dopuštene su isključivo crkvene i vjerske te hrvatske nacionalne zastave. Nisu dozvoljene zastave nikakvih političkih organizacija ili stranaka, kao niti vojnih postrojbi – ne samo HOS-a nego nikakvih drugih”, objasnio je Vukušić.

Kao i prijašnjih godina predsjednik Nadzornog odbora Počasnog Bleiburškog voda Vladimir Šeks skrenuo je pozornost javnosti: ‘‘Da se klone korištenja uporabe bilo kakvih simbola ustaške provenijencije ili onih koji asociraju na to, bilo kakvih povika, znamenja, simbola, zastava, grbova ili bilo čega drugoga što je po hrvatskim i austrijskim zakonima protuzakonito, ali i što je s civilizacijskog i kršćanskog stajališta nepoželjno.‘‘

Za sutra je najavljeno i nekoliko protuprosvjeda pa će skup osiguravati stotine policijskih snaga, specijalaca i protueksplozivnih timova. Zbog komunikacije između austrijskih redarstvenih vlasti i naših građana oko upotrebe zabranjenih simbola i kažnjivih radnji, u Austriju ide i hrvatska policija. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina:  “Nemaju naši policijski službenici ovlasti, osim krajnje nužne obrane. Međutim, tamo su radi komunikacije s austrijskom policijom i kako bi pripomogli prvenstveno u komunikaciji vezano uz bilo kakva postupanja austrijske policije”, rekao je Milina.

Prvi put nakon vraćanja saborskog pokroviteljstva, u Bleiburg ne ide predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je ondje bio jučer, a u svoje ime šalje Antu Sanadera.

“Ovdje nisam došao kako bi relativizirao karakter ustaškog režima ili NDH, ovdje sam isključivo kako bi se poklonio žrtvi”, kaže predsjednik Sabora.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počast je odala prošli tjedan, a zbog predizbornog skupa HDZ-a na koji dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel, u Bleiburgu neće biti niti premijer Andrej Plenković.

“Ministri Medved i Kuščević bit će predstavncii Vlade”, najavio je Plenković.

Komentiraj