BLAGDAN SVETA TRI KRALJA: Vrijeme je da se vratimo Bogu poput mudraca

Kršćani koji se ravnaju prema Gregorijanskom kalendaru danas slave svetkovinu Bogojavljenja odnosno Sveta tri kralja.

Izvor: Media servis

Duhovnik nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Ivan Grbešić je za Media servis objasnio koji događaj stoji iza današnjeg blagdana.

“Sveta tri kralja su jedan od najstarijih kršćanskih blagdana. O njima čitamo u evanđelju po Mateju. Kada se rodio mali Isus na veliko iznenađenje došla su tri kralja, ili kada se to doslovno to prevede sa grčkoga – tri mudraca. I mi ljudi često znamo u našem životu reći: “Ma gledaj kako mi se baš to poklopilo”. Nema sumnje da je dolazak triju kraljeva zapravo dio Božje režije.”

Simbolika ovog značajnog blagdana za kršćane je velika. Grbešić pojašnjava kako upravo taj događaj znači da kod Boga nema razlika.

“Vidimo kako trojica mudraca dolaze u Jerulazem s istoka. Trojica stranaca, Melkior po tradiciji predstavlja Europu, Baltazar predstavlja Afriku, a Gašpar Aziju. To znači da je rođenjem Sina Božjega svaki čovjek i svi narodi su pozvani u Kraljevstvo Božje.”

Poznato je kako su mudraci Isusu darovali zlato velikom kralju, tamjan pravom Bogu i smirnu o ukopu njegovu. Grbešić pojašnjava što ovi pokloni znače u današnjem svijetu odnosno kakvu poruku nose.

“To znači da Isus koji se rodio u tolikom siromaštvu, da je Bog postao čovjekom da nas spasi. Evo mi danas vidimo koliko se svijet trudi oko spasenja ljudskog tijela zbog pandemije koronavirusa, ali Isus je došao da spasi u nama ono što je najvažnije, a to je naša duša. Tijelo će umrijet, ali duša nikad neće umrijet. Bog je postao i lijek i liječnik za nas.”

Za kraj je svim vjernicima u ovim izazovnim vremena uputio poruku:
“Evo neka se mali Isus rodi u nama. Svi mi razmišljamo kada i kako će proći ova pandemija, ali meni se čini više jedna druga stvar važnijom. Da se mi prije obratimo, da se mi vratimo Bogu poput triju mudraca, tada vjerujem da će svijet postati bolji.”