BLAĆENJE POTENCIJALNE POTPREDSJEDNICE: Trump potpiruje rasističku teoriju zavjere o Kamali Harris

Američki predsjednik Donald Trump nastavio je sa žestokim napadima na kandidatkinju Demokrata za potpredsjednicu Kamalu Harris.

Izvor: Media servis

Nakon što ju je više puta nazvao zločestom i ludom sada potpiruje lažnu i rasističku teoriju zavjere da Harris ne ispunjava uvjete za ulazak u izbornu utrku zato što su joj roditelji iz Jamajke i Indije iako je rođena u SAD-u.

Teoriju je započeo konzervativni profesor prava, a drugi pravni stručnjaci to su nazvali glupim. Na pitanje novinara o toj teoriji Trump je u svom stilu odgovorio nejasno kako bi onima koji su spremni povjerovati u teoriju dao razlog za to.

“Upravo sam to čuo. Čuo sam da ne ispunjava uvjete i samo da kažem odvjetnik koji je to napisao je visoko kvalificiran i talentiran odvjetnik. Nemam pojma je li to istina. Pretpostavljam da bi Demokrati provjerili to prije nego što je kandidirana za potpredsjednicu.”

Podržavatelji predsjednika i desni mediji također su žestoko isticali tu teoriju. Trump je inače godinama podržavao teoriju zavjere da njegov prethodnik Barack Obama nije rođen u SAD-u te da stoga ne može biti u Bijeloj kući, a čak i kad je Obama pokazao svoj rodni list nije odustao. Trump je promijenio priču tek uoči izbora 2016. kada je optužio svoju tadašnju protivnicu Hillary Clinton da je započela tu teoriju.

Napadi na Harris nisu jedini način na koji Trump, kojemu pada popularnost, želi poboljšati svoje šanse na izborima. Priznao je da blokira dodatna sredstva za poštansku službu zato što bi se time olakšalo dopisno glasanje na izborima, što bi pomoglo Demokratima, a njemu naštetilo. Više puta je rekao da će dopisno glasanje dovesti do izborne prevare, no bez trunke dokaza i to dok je i sam tako glasao na unutarstranačkim izborima.

Trump je poznat po svojoj labavoj predanosti istini i u svom dosadašnjem mandatu više od 20 tisuća njegovih izjava su provjereno bile neistinite ili netočne, pa ga je stoga jedan novinar pitao:

“Nakon tri i pol godine žalite li uopće sve laži i neistine koje ste rekli američkom narodu?”

Iznenađeni Trump ignorirao je pitanje nakon što je shvatio što ga se pita, a novinar koji je pitanje postavio kasnije je objavio na Twitteru: “Čekao sam pet godina da ga to pitam.” Za Guardian je rekao da nije iznenađen što ga je Trump ignorirao.

Komentiraj