BIVŠI ŠEF TAJNIH SLUŽBI: Za mjere nadzora Bandića moralo je znati mnogo ljudi

Bivši šef operativnih tajnih službi Ante Letica gostovao je na N1 televiziji i među ostalim rekao kako broj ljudi koji su upućeni u mjere nadzora ovisi o opsegu akcije., te da je za mjere nadzora bivšeg gradonačelnika Milana Bandića moralo znati mnogo ljudi. “Svaka čast da to nije provaljeno”, govori.

Na pitanje jesu li predsjednik Republike i Vlade imali informaciju o mjerama nadzora i snimanja, Letica kaže: “Ako govorimo o službama, zasigurno bi predsjednik i premijer trebali biti obaviješteni, oni jednako rukovode službama. Svaku takvu aktivnost služba obavijesti predsjednika i premijere. DORH i policija nisu dužni obavijestiti ni predsjednika ni premijera da su u kontaktu s osobom koja je pod nadzorom”, rekao je Letica za N1.

O tome može li se dio materijala koji je snimljen, a kompromitira nekog visokog dužnosnika ukloniti iz istrage, kaže: “Siguran sam da ne, da neće biti maknuti zato što bi mogli kompromitirati nekog dužnosnika. Zašto? Zato što sve što se prikupi ide na adresu osobe pod nadzorom. Pitanje je samo što je bitno za samo kazneno djelo, ima li elemenata koji te osobe povezuju s kaznenim djelom. Ako ih nema, neće biti tamo. Ako ih ima, bit će tamo.”

“Gospodar istrage je DORH, odnosno USKOK i oni odlučuju tko, kada, gdje”, govori o tome kako se šire mjere prema drugim ljudima.

Tko odlučuje o tome da se istraga usmjerava dalje, a ne da se odmah uhiti nekog u slučajevima primanja mita Letica kaže da je to odluka državnog odvjetnika koji vodi istragu. “Kad se takvo nešto dogodi, ti dokazi ostanu u tom predmetu i nema nikakvih mogućnost da se ti dokazi ospore. Zašto se odmah ne ide na presjecanje nego se čeka, proširuje se istraga, to je stvar onih koji vode istragu i procjenjuju hoće li istraga biti završena odmah ili će prikupljati podatke pa da to bude jedna šira akcija. To je stvar osoba koje vode istragu”, govori.

Na pitanje o tome jesu li mjere prestale u trenutku smrti Milana Bandića, Letica kaže: “Smrt osobe koju se nadzire je razlog prekida mjera, s time da je postupak neutralizacije mjera, vađenje tih sredstava, ide na isti način kao i ugradnja. Mora se napraviti akcija da se to na efikasan i nekompromitirajući način napravi. To je vrlo komplicirana akcija, ali eto, vidim da mogu biti zadovoljan kolegama koji to rade. Stvarno rade vrhunski, profesionalno i svaka im čast”, zaključuje.