BIVŠI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA: Stvorili smo partijsko HDZ-ovo pravosuđe koje kadrovira

Krunislav Olujić gostujući u RTL-u Danas govorio je o tome kako bi se slučaj Zdravka Mamića i njegove optužbe za davanje mita sucima mogao odraziti na hrvatsko pravosuđe. 

Na pitanje kako doživljava da javnost više vjeruje pravomoćno osuđenom Zdravku Mamiću nego hrvatskom pravosuđu, Olujić je za RTL rekao:

“Nažalost, stanje u hrvatskom pravosuđu već godinama, usudio bih se reći desetljećima, ili bolje rečeno od druge polovice 90-ih godina, u takvom je stanju u kakvom se nalazi. Već tada je, u drugoj polovici 90-ih, hrvatskoj sudbenoj vlasti slomljena kralježnica i umjesto hrvatskog stvorili smo partijsko HDZ-ovo pravosuđe koje kadrovira tako kako kadrovira. A s druge strane, često smo svjedoci instrumentalizaciji pravosuđa u dnevno političke svrhe. Sve to govori o stanju pravosuđa u Hrvatskoj, a osobito percepciji da je hrvatsko pravosuđe jedna od najkorumpiranijih, ako ne i najkorumpiranija grana vlasti u sustavu trodiobe vlasti.

Zbog toga se trebao pojaviti netko poput Mamića koji može dobiti toliko prostora, pa tako i pressicu, čini mi se da su je neke lokalne televizije i prenosile u cijelosti, što je sve doprlo do očiju i ušiju hrvatske javnosti i nakon toga ta pressica postala je glavna tema dana, a posebice iskazi i činjenice o kojima je govorio Mamić, reflektiraju na stanje u hrvatskom pravosuđu”.

A Mamić je sve te podatke na USB sticku dao 8. listopada DORH-u. Oni kažu da prikupljaju  još podatke, ispitali su 31 osobu. Zašto to toliko traje, može li biti opravdanja?

Vjerojatno, i zato što su datumi simbolični. 8. listopada je bivši jedan od najviših državnih datuma kojeg je Plenković maknuo u ropotarnicu hrvatske povijesti pa je vjerojatno na istina način završila i ta kaznena prijava koju je Mamić na USB sticku, upravo na taj datum, predao DORH-u.

Mislite da se nije istraživalo?

“Naravno da se nije istraživalo. Očito je da je cjelokupni postupak izbora glavnog državnog odvjetnika ili, bolje rečeno, glavne državne odvjetnice, proveden gotovo po istovjetnim odredbama Zakona o državnom odvjetništvu kao što se provodi i postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda. Plenković je dobio svog glavnog državnog odvjetnika u osobi Zlate Hrvoj Šipek i svi predmeti DORH-a, neovisno o tome koliko je riječ iz njegova specijaliziranog uskočkog odjela, istovremeno i predmeti glavnog državnog odvjetnika, koja, posve sigurno, nije ništa poduzela ukoliko nije dobila prethodni mig od strane izvršne vlasti, a to je Plenković”.

Zanimljivo je i da je cijelo suđenje Mamiću prebačeno na osječki sud jer se smatralo da bi u Zagrebu suđenje moglo biti pristrano. A na kraju je ispalo da je svejedno gdje Mamić dolazi na sud.

“To je posebno trebalo istražiti. Posebno zbog činjenica da je navodno riječ o velikom broju sudaca osječkog suda koji su upleteni u ovu, doista, ružnu i skandaloznu priču na koju se čak i premijer, i kao premijer i kao pravnik zgražava i užasava, ali se ne zgražava ili užasava kao predsjednik HDZ-a koja je najodgovornija za ovakvo stanje u pravosuđu pa samim time i Plenković ne može pobjeći od činjenice da je odgovoran za to stanje jer doista je činjenica da imamo aktualnog predsjednika Vrhovnog suda koji predstavlja Vrhovni sud i sudbenu vlast i prvi je čovjek sudbene vlasti…

Osobno mi se čini da je prava vlast i pravi patrijarh hrvatske sudbene vlasti upravo osoba gospodina Plenkovića. Onog trenutka kada je dao signal, toga trenutka je i pokrenuto, ali mislim da je prekasno. Teško je vjerovati da je DORH odnosno USKOK u međuvremenu proveo tolike izvide, navodno više od 30 svjedoka, četiri zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, a ključnog svjedoka, bračna družica Mamićeva, su navodno saslušali tek prije dan ili dva. Nakon pressice i nakon što smo shvatili da Mamić, ne samo na USB-u, nego i inače da raspolaže, vjerojatno negdje, u onoj poznatoj u hrvatskoj povijesti “Ilekovoj torbici”, ima još i čitav niz drugih dodatnih dokaza kojima tereti aktualnu sudbenu vlast na čelu s predsjednikom Sessom”.