BILO JE TO NEKADA: Ukrašavanje doma uoči Božića u Međimurju

božić, nova godina

Kinč, luster i slamnate jaslice predmeti su kojima se nekada, uoči Božića, ukrašavao međimurski dom. Danas je umijeće njihove izrade dio muzejskog postava, pa će nas na njih uoči ovogodišnjih blagdana, podsjetiti kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač.

Badnjak ili Badnji dan bogat je božićnim običajima, ne samo danas, već od davnina…No, današnji običaji razlikuju se u mnogočemu u odnosu na nekadašnje. Umjesto kićenja božićne jelke i ukrašavanja pročelja kuća rasvjetnim tijelima, nekada su domove naših predaka krasili kinčevi, lusteri i slamnate jaslice.

To je danas dio tradicijske baštine. U Međimurju je danas umijeće izrade tradicijskih božićnih ukrasa zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. O nekadašnjim običajima ukrašavanja međimurskih domova, u emisiji „Kaj vu duši“ ispričat će nam kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač.

“Tu imamo božićni nakit – kinč, što je izrada cvijeća od papira. On predstavlja ukra svakog doma. Umamo i luster što je pokušaj dočaravanja svjetlosti u tamnim danima zime. Također je izrađen od papira i obasjan svijećama. To su ljudi kod nas zvali lampaš. Na kraju imamo jaslice, trodimenzionalni prikaz rođenja Isusa Krista. Osmislio ga je Franjo Asiški u 13. stoljeću, a zaštićene su zbog svoje posebnosti u izradi od prirodnog materijala i unošenja elemenata iz neposrednog okružja. Ovdje imamo prožimanje kulture plemenitaša, građanstva i seljaštva u kojem seljaštvo ne zaustaje puno. Vidi se da i oni razvijaju svoju kulturu i vlastiti umjetnički izričaj”, rekla je Kovač, prenosi Media servis.

Na običaje blagdanskog ukrašavanja domova u Međimurju u emisiji Kaj vu duši, podsjetila nas je kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač.

Komentiraj