BIDEN IZ POLJSKE: Članak pet NATO-a je čvrst kao stijena – napad na jednu temlju je napad na sve

Američki predsjednik Joe Biden jučer je nenajavljeno posjetio Kijev, a danas boravi u Poljskoj. U razgovoru s kolegom Andrzejem Dudom u Varšavi istaknuo je da je američka potpora Ukrajini i dalje snažna. Biden je također naglasio da je NATO snažniji no ikad.

“Prije godinu dana rat je bijensio oko Kijeva, a ja sam tek došao iz Kijeva i kažem – Kijev je snažan, ponosan i, najvažnije od svega, slobodan. Nakon što je Rusija krenula u invaziju, cijeli svijet je bio testiran. Demokracija je testirana. Godinu dana kasnije vidimo da je svijet ujedinjen i da nećemo okrenuti glavu. Branit ćemo suverenitet, branit ćemo ljude koji se bore protiv agresije i borit ćemo se za demokraciju. Jučer sam rekao predsjedniku Zelenskom da ćemo ostati tu bezobzira na sve. Putin, kad je krenuo tenkovima, mislio je da ćemo se mi izvrnuti. Pogriješio. Od Atlantika do Pacifika, mi smo ujedinjeni, demokracija je prejaka. Putin se morao povući. Mislio je da će rasturiti NATO, a doveo je Švedsku i Finsku u NATO. NATO je sada jači”, rekao je Biden.

“Predsjednik Putin i njegova želja padaju u vodu. Demokracija će braniti slobodu danas, sutra i zauvijek. Zajedno s građanima Ukrajine”, rekao je Biden.

Foto: Screenshot

“Ukrajina nikada neće biti ruska pobjeda”, kazao je.

“Moramo se protiviti autokratima. Oni razumiju samo jednu riječ – ne, ne, ne”, kazao je američki predsjednik.

Obratio se i građanima Rusije.

“Obraćam se građanima Rusije. SAD i NATO ne žele uništiti Rusiju, nema zavjere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin. Ovaj rat nije nužnost, nego tragedija. Putin može okončati rat jednom rečenicom. Pobjeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se brinemo za to da se Ukrajina može braniti”, rekao je Biden.

“Stojimo uz slobodu. To Amerikanci rade i to Amerikanci jesu. Putin je pokušao izgladnjeti Europu, spriječiti Ukrajinu da izvozi hranu, izazvati globalnu krizu hrane”, kazao je.

“Članak pet NATO-a je čvrst kao stijena. Napad na jednu je napad na sve, to je sveta zakletva. Sveta zakletva da branimo svaki pedalj NATO teritorija”, naglasio je Biden.

“Odluke koje donesemo u narednih pet godina oblikovat će naše živote za sljedećih nekoliko desetljeća. Izbor je na nama, a posljedice će biti dugotrajne”, rekao je.

“Nema slađe riječi od slobode, nema višeg cilja od slobode. Amerikanci to znaju i vi to znate. I sve što sada radimo moramo napraviti da bi to naša djeca i unuci znali. Budite uz nas i mi ćemo biti uz vas”, dodao je.