BEUS RICHEMBERGH: Osramotit ćemo se ako ne riješimo pitanje Istanbulske konvencije do lipnja

Podijelite članak

goran beus richembergh

Ne gajimo iluzije da će se zahtjevom za opoziv Martine Dalić raspasti vladajuća koalicija, ali naša je obveza da javnost čuje na koji se način netransparentno vodi proces oko Agrokora, poručio je u Glasov Goran Beus Richembergh.

Piše: Andrej Štrkalj

“Definitivno je jasno da se slijeva ta odgovornost na jednu osobu, ali ne treba u tome svemu zaboraviti da Martina Dalić nije ništa drugo nego potpredsjednica Vlade koja ima svojeg premijera. Odgovornost je čitave Vlade, ali ona je kao što bi rekli špic kandidat za nositelja te laskave titule najodgovornije. Ja bih rekao da bi bilo bolje Vladi da slušaju što ljudi misle i govore, a ne da nas šalju na Kamenita vrata, možda bi oni trebali otići na Kamenita vrata”, izjavio je Beus Richembergh.

Uz Martinu Dalić na Vladi leži i odgovornost ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Kao što znate Pandorinu kutiju otvorila je predsjednica Republike kada je rekla da bi neke dijelove Istanbulske konvencije trebalo izostaviti iz ratifikacije. To je naprosto nevjerojatno. Hrvatska u lipnju preuzima šestomjesečno presjedanje Vijećem Europe i kao zemlja presjedateljica će se strašno osramotiti ako do tada ne riješi ovo pitanje”, komentirao je Beus Richembergh.

Postavlja se pitanje koji je to prijevod desnica podmetnula vladajućima da tako nevoljko žele razgovarati, a kamoli odlučivati o Istanbulskoj konvenciji.

“Očito je da nekome jako smeta da žena postane jednakopravna i da joj se pruže svi oblici zaštite od nasilja i da se zapravo produlji agonija tzv. drugotnosti o kojoj su govorili, ako se sjećate, jer ženi je, po njima, mjesto u kuhinji i eventualno u sobi u kojoj se odgajaju djeca”, komentirao je Beus Richembergh.

Osvrnuo se i na preporuku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan, ali da se može koristiti u posebnim prilikama, posebno u svjetlu izjava SDSS-ova Milorada Pupovca da to neće proći u Saboru ako se pretoči u zakonski prijedlog.

“To je takozvano pravo Hrvata da ponekad, privremeno, povremeno budu barem malo ustaše. To nije dopustivo niti s jedne pozicije, niti s manjinske niti s većinske. To je pitanje zdravog razuma i čini mi se da je gospodinu Pupovcu u tome svemu najteže, a kako će se on izvući iz te situacije to je u principu problem njega i onih koje predstavlja u Hrvatskom saboru”, rekao je Beus Richembergh.

Komentiraj