BEROŠ O TRANSPLANTACIJAMA: Trenutno ne postoji sumnja u trgovinu organima

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je sumnje u trgovinu organima u KBC-u Zagreb.

Izvor: Media servis

Beroš kaže kako postoje sumnje u određene nepravilnosti, ali… “Sumnja na određene nepravilnosti u samom procesu ne znači isto što i sumnja na trgovinu organa. Trgovina organa je nešto što je znatno kompleksnije i problematičnije i ekstremno težak krimen u odnosu na određene elemente koji su do sad uočeni, a to je, recimo, procjena psihosocijalnog stanja donora i tako dalje. Dakle, to su nekakvi specifični elementi.”

Podsjetimo, navodno su dvojica dobro stojećih hrvatskih državljana platila da im se presade bubrezi dvojice živih stranih državljana slabijeg imovinskog stanja iz Srbije i s Kosova s kojima nisu u krvnom srodstvu. Upravo zato što je riječ o siromašnijim donorima kao i činjenici da primatelji i davatelji organa nisu u rodu, pojavila se sumnja da bi motiv darivanja bubrega mogao biti novac.

Također, jedan od donora je navodno smanjenih intelektualnih sposobnosti. Problematična je i činjenica da je jedan od ova dva slučaja doniranja organa u KB Merkur odbijen dok je na Rebru prihvaćen.

“Upravo nesrazmjer odnosno činjenica da je odbijena transplantacija u jednoj zdravstvenoj ustanovi, a prihvaćena u drugoj je bio element na osnovu kojeg je zdravstvena inspekcija postupala. Našla je određene sumnje na nepravilnosti. Daleko od toga je da je to sumnja na prodaju organa. Apsolutno ne, ali postoje određene nepravilnosti koje treba ustanoviti.”

Nadležne institucije provjeravaju cijeli slučaj, a njihove radnje ne mogu komentirati, rekao je ministar dodajući kako će moći više reći kada institucije odrade svoj posao.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!