BAČIĆ O KUKCIMA U JELU: Gadljivo ih je naći u jelu – kao roditelj i sam bih reagirao

Posljednja dva dana u medijima se dosta piše o nemilom događaju koji se odigrao u riječkoj Osnovnoj školi “Dolac” kada su djeca u ručku (“menestri”) pronašla kukce, kaže HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić, čija se supruga spominje u svezi s događajem.

Na Facebooku Bačić pojašnjava:

Ručak školi priprema tvrtka BLATO 1902 d.d. te se posebno u tom kontekstu naglašava suvlasništvo moje supruge u toj tvrtki. Istina je da je Željka Bačić, moja supruga, dioničarka tvrtke BLATO 1902 d.d., ali zajedno s još 172 dioničara. Neovisno o činjenici da ona kao dioničarka ne vodi operativno poslovanje društva, kao što to ne čine niti dioničari bilo koje tvrtke, ipak želio bih naglasiti odgovorno ponašanje tvrtke u proteklim godinama, kao i nakon ovog nemilog događaja.

Naime, važno je za istaknuti da tvrtka BLATO 1902 d.d. uspješno posluje već 117 godina, prvo kao poljoprivredna zadruga za proizvodnju prvenstveno maslinovog ulja i vina, a već 60 godina posluje u području Rijeke i Zagreba, te proširuje svoju djelatnost na trgovinu i ugostiteljstvo. Ova uspješna tvrtka ima 100 zaposlenih i oko 500-tinjak kooperanata.

Zbog događaja u riječkoj osnovnoj školi izražavam iskreno žaljenje. Posve sigurno bih i sam kao roditelj slično reagirao. Međutim, važno je za naglasiti da zdravlje djece ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Naime, u hrani nisu pronađeni crvi već ličinke kuhinjskog moljca (“lepidopera”) koji se može zateći u grahoricama ili žitaricama. Kako kaže mr. Dobrica Rončević voditelj Epidemiološkog zavoda NZZJZ Rijeka, provodeći nadzor u ovom predmetu, riječ je o potpuno nepatogenoj i neškodljivoj vrsti insekata koji se inače mogu pronaći u hrani biljnog podrijetla.

No, premda nije opasan za zdravlje ljudi svakako ga je gadljivo naći u jelu, stoga reakcije djece i roditelja su apsolutno opravdane. Najvažnije je ipak da zdravlje djece nije bilo ugroženo što je potvrdio i službeni nalaz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije sačinjen prema uzorcima uzetim u školi nakon poziva iz same škole. Povrh toga, istoga dana, ali u prijepodnevnim satima, u sklopu redovnog mjesečnog pregleda, isti Nastavni zavod izvršio ispitivanje hrane i u kuhinji tvrtke BLATO 1902 d.d., dakle prije dostave hrane u škole te je u tom uzorkovanju utvrdio da je uzorak hrane mikrobiološki ispravan.

Očigledno je da se kukac nalazio u namirnicama od koje je BLATO 1902 d.d. skuhalo hranu, a koje namirnice su pribavljene od dobavljača i imale urednu deklaraciju o ispravnosti i trajnosti proizvoda. U tom pogledu tvrtka BLATO 1902 d.d. poduzela je već korake prema dobavljačima.

Posebno mi je žao vidjeti da razumljivu zabrinutost roditelja za zdravlje svoje djece pojedini mediji pokušavaju dovoditi u kontekst politike, a pojedini političari poentirati na tome.

bačić, faksimil