ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE O INI: Plenković i Ćorić neće se odazvati saslušanju

Za danas je u Saboru najavljena sjednica Antikorupcijskog vijeća s temom upravljanja Inom nakon ljetos otkrivene pljačke.

Izvor: Media servis

Na saslušanje su pozvani među ostalim premijer Plenković i bivši ministar Ćorić, koji su već najavili nedolazak.

Kako se upravljalo INA-om, te koji su detalji sastanaka u Vladi iz kolovoza 2018. na kojem je premijer Plenković navodno naložio pripreme za izvoz hrvatske nafte u Mađarsku i gašenje sisačke rafinerije, teme su koje će biti u fokusu Antikorupcijskog vijeća.

HDZ tvrdi da ono nije tijelo koje može provoditi saslušanje, a najave su da bi HDZ mogao proglasiti saslušanje nezakonitim. Premijer je već dao nagovijestiti da se neće ukazati na javnom saslušanju.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostujući na HRT poručio je da se neće odazvati pozivu na saslušanje Antikorupcijskog vijeća. Tvrdi da u memorandumu o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku nema ničeg spornog i da je zatvaranje rafinerije Sisak bio opravdan potez, a premijer Plenković nije dao nalog ni za zatvaranje rafinerije ni za slanje nafte prema Mađarskoj.

Saborski zastupnik iz vladajuće većine Hrvoje Zekanović potvrdio je da bi u Antikorupcijskom vijeću trebao zamijeniti HDZ-ova Sinišu Jenkača.