ANTE RAMLJAK: Faza preživljavanja za Agrokor je prošla i stečaja neće biti

ante ramljak

Faza preživljavanja za Agrokor je prošla i stečaja neće biti. Objavio je to nakon sastanka privremenog Vjerovničkog vijeća i izvanredne uprave Agrokora Vladin povjerenik za koncern, Ante Ramljak.

Izvješće: Marinela Ruškovački (Media servis)

Kompanija je, kaže, sačuvana, a već večeras Agrokor će na računu imati 480 milijuna eura kredita.

Nakon sastanka iz Agrokorova tornja optimistične poruke. Uz 180 milijuna eura kredita koje Agrokor već ima na raspolaganju, večeras stiže i “svježi” novac.

“Uspjeli smo sačuvati kompaniju. Neće biti stečaja, to vam tvrdim. Prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja, borba za bolji profit, za povećanje prihoda kompanije”, rekao je Ramljak.

Kreditora je 20-ak, uključene su europske, američke i ruske financijske institucije, kao i one koje posluju na hrvatskom tržištu. Ramljak je potvrdio da su “unutra” VTB banka, od onih u Hrvatskoj Raiffeisen, Erste i Zagrebačka banka. Tu su, među ostalima, i JP Morgan, Goldman Sachs i Morgan capital grupa. Sberbank kreditiranje nije odbio, tražili su i dobili dodatnih 10-ak dana za odluku.

Oko povrata potraživanja većih dobavljača još ima nekih tehnikalija za dogovoriti, no zadovoljna je i njihova predstavnica, Marica Vidaković, kao i predstavnik onih malih u Vijeću, Mato Brlošić. Oni će svojih 30 milijuna eura dobiti do kraja mjeseca, 120 milijuna za velike također ne bi trebalo biti upitno.

“Razvoj situacije za dobavljače ide u pozitivnom smjeru”, objasnila je Vidaković.

“Mali dobavljači će za dva do tri tjedna dobiti svoj novac. Jesu li radili direktno ili preko organizatora, svoj će novac dobiti u stopostotnom iznosu”, rekao je Brlošić.

Neki dobavljači, međutim, još nisu prijavili svoja potraživanja, njih oko 800 njih, no, kako kaže Ramljak, i oni će morati biti isplaćeni kada se utvrdi stvarno stanje duga. A kada će se znati i taj točan iznos?

“Mi imamo zakonsku obvezu do 10. 08. ili do 21.08. utvrditi i prijaviti tablicu tražbina na sudu. Sud onda ima zakonsku obvezu 30 dana nakon toga da potvrdi ukupne tražbine. Očekujem sredinom rujna da imamo sudsku odluku koje su konačne tražbine”, dodaje izvanredni povjerenik.

Situacija je, što se Agrokora tiče, nešto ozbiljnija i BiH, ondje je potrebno u što kraćem roku donijeti neke mjere kako bi se stvari pokrenule. Doznajemo da Ramljak i dio Vjerovničkog vijeća odlaze stoga opet u Sarajevo, a poznato je i kako će se ondje u petak održati zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeće ministara BiH, na kojoj će o koncernu također biti riječi. Izvanredni povjerenik poruku je imao i za radnike Konzuma. Kaže, sada ih fali oko 250.

“I dalje će dobivati svoje plaće i siguran posao nama je potreban znatan broj radnika u sezoni. Nadam se da će svaki od njih da će pronaći dodatan motiv da se još više podigne promet u dućanu”, rekao je Ramljak .S obzirom da smo u jeku turističke sezone ne iznenađuje da radnika fali, no zatvaranja pojedinih trgovina ipak će biti, a jesen će onda pokazati hoće li i koliko ljudi tada izgubiti posao.