ANDREJ PLENKOVIĆ: Željeli smo poslati jasnu poruku da EU stoji iza zemalja zapadnog Balkana

Održana je video konferencija čelnika 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog balkana na kojoj se raspravljalo o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe.

Izvor: Media servis

Donesena je i tzv. Zagrebačka deklaracija kojom je potvrđena nedvosmislena europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe i predanost partnera sa zapadnog Balkana očuvanju europskih vrijednosti i načela. Vijeće je dalo i zeleno svjetlo otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

U samom početku Deklaracije navodi se:”Mi, predstavnici Europske unije (EU) i njenih država članica, uz konzultacije s predstavnicima zapadnog Balkana i uz sudjelovanje regionalnih i međunarodnih interesnih strana, danas ponovo ističemo snažnu solidarnost s našim partnerima u kontekstu krize uzrokovane koronavirusom.”

Cijelu deklaraciju možete pronaći na bit.ly/2WaEtJu

Razgovaralo se i o borbi s pandemijom koronavirusa. Tako je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je kako je EU osigurala 3,3 milijarde eura kratkoročno i srednjoročno za pomoć regijama jugoistočne Europe u borbi s Covidom-19. Zaključeno je kako je za borbu potrebna međunarodna, odnosno globalna suradnja. Treća važna tema bila je i europska perspektiva o zapadnobalkanskim državama.

“Važno je nastaviti implementirati reforme, vladavinu prava, demokratske vrijednosti, borbu protiv korupcije…Te su teme važne za dobrobit građana, ali i za osnaživanje suradnje između ove regije i Europske unije. Važna je i odluka o zelenom svjetlu za otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je dobru međunarodnu suradnju zapadnobalkanskih država u borbi protiv pandemije. Naglasila je da je, iako virtualni, zagrebački samit dokaz da je zapadni Balkan prioritet za EU i Europsku komisiju te kako on pripada Europi. “Regionalna suradnja i dobri susjedski odnosi ključni su za ekonomski oporavak ove regije”, ističe Von der Leyen.

“Mi u Europi dobro znamo kolika je važnost i snaga jedinstvenog tržišta. Želimo da se zapadni Balkan približi jedinstvenom tržištu i od toga profitira. Za to je potrebno da vlade regije donose reforme, posebno na području vladavine prava i borbe protiv korupcije, djelovanju demokratskih institucija i javne uprave, odnosno borbom s korupcijom i organiziranim kriminalom u njima. Na tom području želimo vidjeti uspostavljanje jasnih, čistih rezultata.”

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako su današnje teme bile borba protiv Covida-19 i najava ekonomskog paketa pomoći zemljama Jugoistočne Europe.

“Ovim samitom željeli smo poslati jasnu poruku da Europska unija stoji iza zemalja zapadnog Balkana i želi im pomoći na njihovom putu prema Uniji. U kontekstu proširenja EU, za Hrvatsku je ono uspješna priča, jer smo uspjeli, zajedničkim naporima, deblokirati situaciju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za koje je donesena odluka da se s njima pokrenu pregovori”,

“Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet”, poručio je premijer Andrej Plenković.