ANDREJ PLENKOVIĆ: U rujnu ide novi paket pomoći građanima, posebno umirovljenicima

Tijekom rujna premijer Andrej Plenković najavio je novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima.

Istaknuo je kako će se među njima sigurno naći i umirovljenici te spomenuo kako njegova vlada upravo ovoj skupini kontinuirano pomaže.

Na pitanje može li inflatorni pritisak utjecati na rušenje kohezije, koju sam premijer često spominje, on kaže da smatra kako se to neće dogoditi. Dodaje da nije bilo prosvjeda, osim nekoliko koje je nazvao “orkestriranima”.

Najavio je pregovore o osnovici s reprezentativnim sindikatima te najavio Zakon o plaćama koji uskoro ide u Sabor. “Veliki smo generator investicija. Obnova u ovako kratkom roku, tako puno projekata…”, govori premijer.

Dodaje da su velika ulaganja diljem Hrvatske, ali da su i cijene u građevini jako porasle. “Mi smo kao Vlada učinili da energenti ne budu dio te jednadžbe. Mislim da s krajem turističke sezone te cijene moraju ići dolje i vjerujem da će se to svesti u neke normalne okvire”, kaže Plenković, kako piše N1.

Na pitanja o kartelima trgovačkih lanaca, premijer kaže kako je zadaće ATZN-a da to istraži i kazni one koji to rade. “Kad se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan smisao, onda ne možete birati. To je cijeli smisao”, kaže.