UDRUGA FRANAK: Sutkinja dobila najviše bodova a ne priznaje odluke Vrhovnog suda

Udruga Franak osvrnula se priopćenjem na 9. sjednicu Državnog sudbenog vijeća na kojoj je za sutkinju Vrhovnog suda izabrana sutkinja koja ne priznaje odluke Vrhovnog suda stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Nažalost, sutkinja Senija Ledić kandidatkinja za novu sutkinju Građanskog odjela VSRH dobila je najveći broj bodova na sjednici Državnog sudbenog vijeća 31.8.2023. i time je izbila na prvo mjesto kandidata za nove suce Vrhovnog suda. Upozorili smo javnost i DSV da je ta sutkinja već dvaput sudjelovala kao sutkinja izvjestiteljica u vijećima koja su donosila potpuno pogrešne i neutemeljene odluke povodom konvertiranih kredita u slučaju franak. Radi se o neutemeljenim odlukama protiv potrošačkih prava potrošača s konvertiranim kreditima u predmetima Županijskog suda u Splitu Gž-1844/17 i GŽ-2427/18. Na razgovoru s članovima DSV-a ta sutkinja nastavila je bestidno „braniti“ svoje presude, i čak je ustvrdila da odluka Gž-1844/17 uopće nije u suprotnosti s odlukom Vrhovnog suda RH Rev-2868/18.

Međutim, njezina „obrana“ potpuno je neutemeljena, jer upravo Vrhovni sud RH u dopuštenoj reviziji Revd-162/2020 tvrdi kako odluka sutkinje Ledić NIJE u skladu s praksom VSRH, pa citiramo taj dio odluke VSRH: „Naime, u odnosu na prvo postavljeno pitanje valja reći da je riječ o pravnom pitanju koje je važno za rješenje ovoga spora i o kojemu odluka suda drugog stupnja odstupa od prakse revizijskog suda izražene u odluci poslovni broj Rev 2868/2018-2 od 12. veljače 2019.“ Kako to da sutkinja Ledić nakon upita na sjednici DSV-a o nesukladnosti svoje odluke s ujednačenim stavom VSRH nastavlja javno „braniti“ svoju pravno neutemeljenu i pravno neodrživu odluku? Kako to da unatoč tomu ona dobiva najveći broj bodova na temelju razgovora s članovima DSV-a, zbog čega nastaje apsurdna situacija da sutkinja Ledić postaje član suda čija pravna shvaćanja ignorira? Kakvu kvalitetu presuda možemo očekivati u njenom budućem radu?

Ne možemo se oteti dojmu da postoje pozadinski utjecaji bankarskog lobija koji na Vrhovni sud guraju nekompetentne suce koji sude arbitrarno za nečije potrebe, a ne na temelju prava Unije, hrvatskog prava i na temelju ujednačene sudske prakse Vrhovnog suda RH. Cilj je jasan, na novoj sjednici Građanskog odjela VSRH o konvertiranim kreditima bankari žele postići većinu u svoju korist, na temelju bankarskog nepostojećeg prava, a ne na temelju prava Unije i hrvatskog prava.
Moramo ponoviti notorne činjenice:

1. VSRH je već triput utvrdio da potrošači s konverzijama imaju pravo na utvrđenje ništetnosti iz temeljnih ugovora, i time potpuno ujednačio sudsku praksu po pitanju deklaracije ništetnosti, što je javno potvrdio i sudac Kontrec.

2. Sud EU je višekratno u svojim presudama C-118/17, C-705/21 i C-452/18 utvrdio da se potrošačima mora omogućiti obeštećenje, ako konverzijom nisu obeštećeni te da odricanje od tužbe mora biti informirano.

3. Potrošači s konverzijama u Hrvatskoj nisu se odrekli svojih potraživanja niti informirano, niti neinformirano te je vještačenjima u baš svim postupcima dokazano da konverzijom nisu isplaćeni niti preplaćeni anuiteti, niti pripadajuće zatezne kamate niti je konverzijom glavnica smanjena na visinu koja proizlazi iz izuzeća ništetnih ugovornih odredaba.

4. Konverzije nisu retroaktivne, jer ništetnost nije moguće retroaktivno ukinuti, a aneksi iz konverzija vrijede od dana potpisivanja aneksa, a ne od početka ugovornog odnosa. Nismo zadovoljni činjenicom da je sutkinja Ledić unatoč svojim shvaćanjima suprotnim odlukama Vrhovnog suda dobila najveći broj bodova na temelju razgovora sa članovima DSV-a.

Ne očekujemo da će njezino potencijalno imenovanje unaprijediti kvalitetu hrvatskog pravosuđa, dapače, bit će to dodatni element za lošu percepciju hrvatske javnosti o hrvatskom pravosuđu. Udruga Franak neće nikada odustati od ukazivanja na nepravilnosti, od pozivanja na pravo Unije i hrvatsko pravo, a sve to ćemo kao i dosad činiti samo argumentima, i javno, bez unajmljivanja plaćenih lobista kako bi radili za interese potrošača!”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!