DOGOVOR ZAKLJUČEN: Plenković i Petrov riješili sve probleme oko Vlade – eto i kako

Andrej Plenković, Božo Petrov

“Nakon izbora smo vodili temeljite i prijateljske razgovore, jučer smo postigli dogovor na sva pitanja, počevši od Mostovih sedam točaka”, rekao je danas na pressici u uvodu Andrej Plenković, potvrđujući da je sve dogovoreno s Mostom oko sastavljanja Vlade.

“Dogovorili smo zajednički rad vlade, imamo potporu nacionalnih manjina. Jučer smo dogovorili ustroj i sastav vlade. Dogovorili smo i rotirajuću koncepciju čovjeka na čelu Sabora, to je europski model. Prve dvije godine predsjednik će biti Petrov u ime Mosta, druge dvije godine pripast će HDZ-u. Očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu vladu i učinkovit rat na provedbi programa”, rekao je Plenković.

“Ovo će biti stabilna vlada, vlada koja želi promjene. Ja bih čestitao HDZ-u jer su prepoznali naših sedam točaka”, rekao je Petrov.

“Most će imati potpredsjednika vlade koji će biti i ministar uprave. Dobili su i ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa i zaštite okoliša. Što se tiče broja potpisa, računamo Mostovih 15, imamo 90 potpisa, a možda još netko pristupi do ponedjeljka”, rekao je Plenković.

“Nadam se da se situacija u prošloj vladi događala, vjerujem da je završila. Vjerujem da bi HDZ i Most voljeli da ponesu još više odgovornosti. U nekim resorima imamo kvalitetna rješenja. Ali sa druge strane volja birača je bila takva, HDZ je nakon izbora imao 61 mandata, a Most 13. Mislim da smo postigli fer dogovor, smatramo da će i zato biti stabilna vlada”, rekao je Petrov.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je, dolazeći jutros u stranku da je dogovor HDZ-a i MOST-a rezultat ‘jednog ispravnog pristupa pregovorima’.

“Metodološki je sve napravljeno, kako ja smatram da je primjereno uz jednu racionalnu Vladu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat”, rekao je Plenković, a prenosi Media servis.

U 12 sati javnosti će HDZ i MOST priopćiti dogovor. Mostovci će dobiti potpredsjednika Vlade, četiri ministra i dvogodišnju poziciju predsjednika Sabora.

“Rotirajući predsjednik Sabora je novina za Hrvatsku, ali ne i za Europsku uniju i Europski parlament. Mislim da je to čak i korisno i dobro za funkcioniranje Sabora”.

Plenković misli da bi potpredsjednici Vlade ujedno trebali biti i ministri, a na pitanje je li već posložio ekipu odgovorio je: Polako.

“Smatram da smo zaista, nakon parlamentarnih izbora proveli 3 i pol tjedna konzultacija u otvorenoj, korektnoj atmosferi i pred nama je sad izazovna etapa, u kojoj ćemo do detalja razraditi programske smjernice i tko će biti ministri u Vladi”, kazao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i ovako odgovorio na pitanje hoće li biti predsjednik Sabora.

“Budući da smo dogovorili rotirajuću funkciju predsjednika Sabora, prve dvije godine on će biti iz redova Mosta i očekujem da će Božo Petrov biti predsjednik Sabora”, rekao je Jandroković.