ANDREJ PLENKOVIĆ: Delikatno je da je spomenik HOS-u postavljen u Jasenovcu, ali to je grb udruge…

andrej plenković, hdz

Nako što je održano Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, medijima se obratio predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

Među ostalim rekao je da se raspravljalo i o pripremi strategije HDZ-a za iduće lokalne izbore, te istaknuo:

”Nismo razgovarali samo o Zagrebu, nego o svim jedinicama lokalne samouprave. Moj je stav poruka politčke stabilnosti. To je važno za HDZ jer smatramo da je stranka pripravna kvalitetno izaći na izbore na normalan način…. Imamo vremena za dogovoriti naše kandidate. Prvo idemo na cjelovitu strategiju za izbore, a nakon toga ćemo govoriti o našim kandidatima”.

S Davorom Bernardićem, novim predsjednikom SDP-a, kaže, očekuje dijalog koji će služiti na dobrobit građana.

”Čestitao sam mu na izboru. Smatram da svaka stranka, a naročito velika, ima odgovornost za formuliranje javnih politka. Mislim da Bernardić može doprinijeti raspravama. Očekujem kulturan dijalog kakvog sam ja forsirao i nametnuo. Mi se poznamo i očekujem normalan dijalog na dobrobit građana”.

Komentirao je i slučaj postavljanja spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojem je ugraviran ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, te o tome rekao:

”Želim najprije jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovac. Isto tako izražavam pijetet  prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku. Naravno da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, ali to je grb udruge koja je dobila odobrenje službi u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade. To nam govori da nismo na odgovarajući način način postavili zakonski  okvir i sudsku praksu kad je riječ o totalitarnim sustavima. Zato želim pokrenuti institucionalnu  inicijativu koja bi odgovarajuće regulirala ovo pitanje. Očekujem doprinos stručnjaka i svih političkih aktera. Tražit ćemo zakonsko rješenje jer u ovom trenutku nemamo mehanizma za rješavanje ovog pitanja”.