ANALIZA IVANA RIMCA: Plenković pokazuje izvjesne autoritarne crte – u istupima ističe sebe, ne čujemo “mi”

ivan rimac

Politički analitičar Ivan Rimac za Media servis je komentirao prvih 100 dana Vlade Andreja Plenkovića. To razdoblje obično se daje premijeru i ministrima za uhodavanje, ali obrisi djelovanja već se naziru.

Izvješće: Ines Cvitanović (Media servis)

U 100 dana ove Vlade nema puno novih poteza, imamo samo mnogo obećanja, ocjenjuje Rimac. Ipak, nešto se da zaključiti već iz samog starta Vlade.

“Što se tiče potencijala, u ovom trenutku mogu samo reći da je koalicija HDZ-a i MOST-a zrelija i konstruktivnija nego što je bila ona koju je vodio Tomislav Karamarko”, kaže Rimac. Već se daju detektirati i potencijalni sukobi i problemi. U prvom redu mogući izvor pomutnje je model vraćanje INA-e u hrvatske ruke.

“Ostali naznačeni problemi su relativno slaba suradnja tri ministra koja se tiču gospodarstva, ili bolje rečeno nedovoljno definirane uloge koje svatko od njih ima”, ističe. Primjećuje da premijer uglavnom u svojim istupima ističe sebe.

“Gotovo da nismo čuli riječ MI u predstavljanju, dakle da imamo neku cjelinu u Vladi. “Tu su i zaostali problemi oko prigovora vezanih za toleranciju prema ustaštvu.”U kojima je ispalo da nas susjedi podučavaju kako bismo se mi trebali ponašati u pogledu zaštite onih humanih zasada koje su proizašle iz sukoba u 2. svjetskom ratu.”

Upozorava i na probleme u funkcioniranju vanjske politike. “Koju je vodio sam premijer za kojeg se očekivalo da je iskusan barem u međunarodnoj politici. Pokazalo se da posjet BIH i Ukrajini ima u najmanju ruku neke manjkavosti”, izjavio je Rimac.

O Plenkoviću kao lideru:”On malo, pomalo pokazuje izvjesne autoritarne crte koje se iskazuju u tome što nastupa sam i nedovoljno koristi ministre kao ravnopravne sudionike koji su specijalizirani za pojedina područja. U svojim nastupima više brine o PR-u nego o stvarnim efektima. I konačno, zaključuje Rimac, treći element je da kroz njega progovara klasična struktura HDZ-a. “Koja je, barem u očekivanjima glasača, bila predmet u kojem su glasači povjerovali da će Plenković promijeniti HDZ, a u nekim elementima izgleda da HDZ mijenja njega ako već on nije bio takav kakav je HDZ bio u prethodnim razdobljima”, zaključio je.