ALEKSANDAR PETROVIĆ: “Hrvatsko mjesto u ABA ligi donirano je Sloveniji”

U podužem razgovoru za tportal.hr, hrvatski košarkaški stručnjak Aleksandar Petrović, koji već dvije godine uspješno vodi reprezentaciju Brazila, dotakao se i teme (o kojoj je i ranije otvoreno iznosio svoje mišljenje) selidbe košarkaškog kluba Cedevita iz Zagreba u Ljubljanu, kluba koji je osim grada i države promijenio i ime, pa se sada zove Cedevita Olimpija.

Izvor: Media servis

Petrović je takvim potezom čelnika svoga nekadašnjeg kluba (odveo ih je 2011. na Final Four Eurokupa), još uvijek pomalo iznenađen i podosta razočaran, i drži kako je “zbog tog poteza Hrvatska košarka izgubila jedno mjesto u regionalnoj ABA ligi koje je donirano Sloveniji”.

Početkom ove godine, Aco je “sa drugog kraja svijeta” zagovarao fuziju Cedevite i Cibone (Emil Tedeschi je 2010. godine htio ući u Cibonu, ali to “nije nikako išlo”) tvrdeći da samo tako Zagreb može dobiti euroligaša, a kada je pet mjeseci kasnije odlazak Cedevite iz Zagreba u Ljubljanu postao gotova stvar, nije se slagao s onima koji su javno govorili kako peterostruki hrvatski prvak neće nikome nedostajati, već je tvrdio, kako je nestanak jednog uređenog kluba s naše košarkaške scene prava katastrofa.

Pozitivna košarkaška emocija zagrepčana, pokazalo se to najbolje tijekom prošlosezonske finalne serije domaćeg prvenstva, vezana je isključivo uz Cibonu, i to je uz maćehinski odnos Grada prema Cedeviti (to su njihove riječi), olakšalo odluku o selidbi u Ljubljanu čelnicima Narančastih. Aco im, iako svjestan da “brak između grada Zagreba i Cedevite nije otpočetka bio sretan brak”, u razgovoru za tportal ipak zamjera, što su Sloveniji “donirali jedno mjesto u ABA ligi” koje je pripadalo Hrvatskoj i to ovako obrazlaže: “Mislim da imam pravo komentirati taj slučaj, jer Cedevita nije (u potpunosti op.a) privatan klub i dobivala je svih ovih godina novac od Grada. Da je Cedevita sto posto privatni klub, u tom slučaju gazda može raditi s njim što hoće.

Iskreno, bilo bi puno simpatičnije i bolje za hrvatsku košarku da je gosp. Tedeschi uložio novac u Zadar, jer je Zadar idealan za takvo nešto. Radio sam u Zadru, i ta sinergija grada i privatnog novca napunila bi dvoranu. Zaista ne znam, tko bi u Višnjiku pred punom dvoranom i gotovo devet tisuća navijača uspio izvući živu glavu”. Donedavni direktor ABA lige, a sada član vodstva ljubljanske Cedevita Olimpije, Krešimir Novosel, za Hrvatski je radio nakon prošlotjednog finala Superkupa ABA lige u Zagrebu, izrazio optimizam u pogledu buduće percepcije hrvatske (košarkaške) javnosti o novonastalom klubu: ” Kao što je rečeno ranije, to je avangardan potez. Siguran sam da tradicija i publika Olimpije, uz Cedevitinu organizaciju, može biti dobar spoj.

Treba biti realan, to je sada slovenski klub, ali s velikim hrvatskim udjelom, pa se nadam da u Hrvatskoj nećemo imati negativan publicitet kakav se u početku javljao”. Aleksandar Petrović jedan je od rijetkih “ljudi iz košarke” koji imaju značajniji udio u glasu domaće košarkaške javnosti, koji je iskazao žaljenje za nestajanjem Cedevite s hrvatske košarkaške scene. Ono se kod Ace, kako vidimo, pretvorilo vremenom u razočarenje i ljutnju, pa ostaje nejasno zašto bi se u Hrvatskoj negativan publicitet oko ovog “avangardnog poteza” pretvorio u pozitivan, kod onih koji (za razliku od Ace) nisu nikada zažalili zbog odlaska Cedevite iz Zagreba u drugi grad i drugu državu.