AKO STE ZABORAVILI: Na automobilu obvezna svjetla po danu – evo od kada

Na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje danju u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, sukladno članku 102. stavku 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Više u MUP-ovom priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Za vozače koji za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka nemaju upaljena dnevna ili kratka svjetla, predviđena je novčana kazna u iznosu od 30,00 eura. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Vozači koji sudjeluju u prometu noću i za smanjene vidljivosti, tijekom cijele godine, imaju obvezu paljenja svjetla na svojim vozilima.

Za kršenje ovih odredbi od strane vozača motornih vozila i vozača bicikala predviđena je novčana kazna od 60,00 eura. Podsjećamo vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Za kršenje ovih odredbi predviđena je novčana kazna od 30,00 eura.”