AFERA SORTIRNICA: Uhićeni prenoćili iza rešetaka – hoće li u istražni zatvor?

Zbog sumnje u malverzacije s novcem iz fondova Europske unije u velikoj policijskoj akciji na području Rijeke i Međimurja uhićeno je pet osoba. Svih petero ispitano je jučer u Uredu Europskog javnog tužitelja u Zagrebu.

Izvor: Media servis

Među uhićenima je direktor Tehnixa i inovator Đuro Horvat. Njegov odvjetnik Ante Župić potvrdio je da je Horvatu pozlilo kada je policija došla po njega te da je intervenirala hitna pomoć.

Rekao je da je njegov klijent čovjek bez ikakve mrlje, vlasnik tvrtke koja zapošljava stotine inženjera te ima 55 zaštićenih patenata, a da je jedan od njih tehnologija koja je ugrađena u sortirnicu Rijeka.

“Znam samo da se radi o gospodinu koji ima 80 godina, koji je međunarodno priznati inovator koji promovira tehnologiju saniranja i razvrstavanja otpada koju Europska unija želi, a koja u Hrvatskoj nedostaje. To je tzv. zelenu tehnologiju kružnog gospodarenja otpadom. Znam da je projekt sortirnice u Rijeci bio bez ikakvih nedostataka, izvršen u svim rokovima, a o čemu se točno radi i koje mu se optužbe stavljaju na teret znat ću kad branjenik iznese obranu.”

Uhićen je i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga. Njegov odvjetnik Igor Cišper rekao je da je njegov klijent aktivno iznio obranu i odgovorio na sva pitanja javnog tužitelja.

“Nije priznao kazneno djelo, ispričao je cijelu proceduru, ali porekao je djelo. Sutra ujutro ćemo dobiti rješenje o provođenju istrage i doznat ćemo hoće li javni tužitelj predlagati istražni zatvor. Prenoćit će na Oranicama. znamo što mu se stavalja na teret, no ne bih ulazio u detalje spisa.”

Uhićeni u ovoj aferi su i bivša pročelnica Odjela riječke gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, aktualna direktorica KD Čistoće Jasna Kukuljan te savjetnik za kapitalne investicije Edi Ropac.

Svih petero ispitano je jučer u Uredu Europskog javnog tužitelja u Zagrebu. Noć su proveli iza rešetaka, a danas ćemo saznati hoće li europski istražitelji zatražiti određivanje istražnog zatvora.