AFERA PLANINSKA: Sanader rekao da nije primio 17 milijuna mita – opet prozvao Kosor i Čobankovića

Podijelite članak

ivo sanader

Bivši premijer Ivo Sanader odbacio je izmijenjenu optužnicu na suđenju za Planinsku te ponovo prebacio krivnju na svoju zamjenicu Jadranku Kosor i tadašnjeg ministra Petra Čobankovića.

Sanader je odbacio tvrdnje USKOK-a o 17 milijuna kuna provizije od kupnje sporne nekretnine za Ministarstvo regionalnog razvoja od bivšeg HDZ-ovog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, prenosi Media servis.

Ponovio je da nije bio na sjednici Vlade na kojoj je 2009. pala odluka o kupnji, niti je znao za transakciju. Sudsko vijeće zanimalo je zašto je onda njegova zamjenica Kosor prije glasanja na zatvorenom dijelu sjednice rekla: “To je ovo što je maloprije premijer objasnio”, Sanader je odgovorio da ne zna.

Bilo je, kaže, uobičajeno da se suradnici pozivaju na njega u nedostatku argumenata. Pretpostavlja da su se Kosor i Čobanković prije zatvorenog dijela sjednice dogovorili da će Planinsku dodati na dnevni red.

Pri svojim obranama ostali su i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević. Fiolić je još u istrazi priznao predaju novca Sanaderu u kutiji za hrenovke, dok Mlinarević poriče da je spornoj zgradi u procjeni povećao cijenu prije prodaje ministarstvu.

Prije završnih riječi na sudu je pročitan dokument Ureda za sprečavanje pranja novca prema kojem je većinu iznosa od prodane zgrade u Planinskoj Fiolić s računa svoje mesne industrije isti dan proslijedio svojim ostalim firmama radi isplate dugova dobavljačima.

Na suđenju za aferu Planinska na zagrebačkom Županijskom sudu u tijeku su završne riječi tužiteljstva i obrana.

USKOK za bivšeg premijera Ivu Sanadera i trećeoptuženog Mladena Mlinarevića traži zatvorske kazne, a djelomičnu kaznu zatvora za Stjepana Fiolića koji je još u istrazi priznao optužbe.

Tužiteljstvo smatra da su uspjeli dokazati Sanaderovo uzimanje provizije od prodaje sporne Fiolićeve zgrade za precijenjeni iznos.

Obrane trojice optuženih u završnoj riječi iznijet će argumente koji, po njima, dokazuju suprotno

Komentiraj