AFERA MJENICE: Potvrđena optužnica protiv Todorića i još 22 osobe

Na novozagrebačkom Općinskom sudu potvrđena je optužnica tužiteljstva protiv Ivice Todorića i 22-dvoje suokrivljenika u jednom od krakova “afere Mjenice”, kojom ih se optužuje da su lažnim mjenicama prikriveno financirali Agrokor sa 17,8 milijardi kuna.

Državno odvjetništvo u petak je, ne navodeći identitete optuženih, priopćilo da je optužnica podignuta zbog kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje takvih isprava.

Navode da je sudsko Optužno vijeće među ostalim navelo kako su ‘dokazi pobrojani u optužnici tužiteljstva dovoljna činjenična podloga za zaključak da postoji potreban stupanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili inkriminirano kazneno djelo’, javlja HRT.

Zagrebačko tužiteljstvo je u ožujku 2021. osumnjičilo Todorića i još 22 osobe da su od 2010. do 2017. prikriveno financirali Agrokor preko ugovora o faktoringu i lažnih mjenica, u iznosu od 17,8 milijardi kuna. Optužnica je prošle godine vraćena tužiteljstvu na doradu.

Tužiteljstvo je ranije navelo da okrivljenike tereti za nezakonitosti počinjene od siječnja 2010. do travnja 2017. preko 13 tvrtki koje su za Agrokor i još sedam tvrtki iz tog koncerna pribavljali novac unovčavanjem mjenica, u kojima je lažno navedeno da su izdane za primljenu robu.

Mjenicama lažno navedeno da su izdane za vrijednost robe

Sumnjiči ih da su provodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje Agrokora i tvrtki iz koncerna, dok su te tvrtke bile prekomjerno financijski izložene prema bankama i u vrijeme kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju.

Okrivljenici su, navodi tužiteljstvo, na Todorićev zahtjev, radi predaje na otkup u financijskim institucijama, potpisivali mjenice trgovačkih društava u kojima su odgovorne osobe i osobe ovlaštene za zastupanje, kao trasata i trasanta, u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljene robe.

Potpisivali su i ugovore o faktoringu te otkupu mjeničnih potraživanja, kojima se u financijskim institucijama otkupljuju mjenice.

U njima je lažno navedeno da 13 tvrtki imaju novčanu tražbinu prema Agrokoru i poduzećima iz koncerna, temeljem računa za robu ili usluge za koje su izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju.

No, tvrde u tužiteljstvu, to nije bila istinito jer su mjenice izdane na temelju sklapanih ugovora o financijskom zajmu, a ne za primljenu robu.

Na otkup potpisana 2761 mjenica na ukupno 17,8 milijardi kuna

Todorić i trojica članova njegove uprave su, sumnja se, radi predaje na otkup potpisali 393 lažne mjenice na ukupan iznos od preko 533 milijuna kuna, a na Todorićevo su traženje za tvrtki iz koncerna kao trasata i trasanta radi predaje na otkup potpisali 2761 mjenicu, na ukupan iznos od 17,8 milijardi kuna.

Na osnovu tih mjenica sklapani su ugovori o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja, kojima je 13 tvrtki u različitim financijskim institucijama unovčavalo mjenice Agrokora i sedam njegovih tvrtki, a po kojim ugovorima za povrat novca financijskim institucijama po regresnoj obvezi odgovara tih 13 tvrtki.

Novac pribavljen otkupom navedenih mjenica kontinuirano je doznačavan Agrokoru koji je po dospijeću iskupa u financijskim institucijama otkupljivao mjenice.

Potkraj kolovoza 2019. tužiteljstvo je zbog prikrivenog financiranja Agrokora podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima propalog koncerna. Radilo se o Francku, Krašu, Sokol-Mariću, Tehnici, Saponiji Unex Mediji, Alce-Zagrebu, Chromos-Agriju, AWT-u, Internationalu, Pet Promu i Agrofructusu, a odgovorne osobe u tim tvrtkama optužene su za lažiranje faktura o isporuci robe.

Todorić i njegovih 14 suoptuženika su u međuvremenu optuženi za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora u tzv. slučaju veliki Agrokor. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je krajem ožujka ove godine da se financijsko vještačenje, za koje se tvrdi da je stup optužnice, smatra nezakonitim dokazom.

Todorić je u veljači ove godine u tzv. malom Agrokoru pravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.