AFERA HYPO: Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo!

Zagrebački Županijski sud objavio je nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

Na trećem suđenju za aferu Hypo Ivo Sanader nepravomoćno je oslobođen optužbi – nije ratni profiter.

Na izricanju presude bio je i Ivo Sanader kao i njegovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Postupak je krenuo iznova nakon što je Vrhovni sud u ožujku ove godine ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Ocijenjeno je da na prvostupanjskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu.

Podsjetimo, ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Tužiteljstvo je Sanadera teretilo da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3.6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

U obrazloženju oslobađajuće presude sutkinja je rekla:

Da bi se utvrdilo da je kriv trebala bi se dokazati zloupotreba položaja i ovlasti i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti.

Kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih dijela.

Nije sud sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerana imovinska korist.

Optužnicom se tereti da je postupio u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto djelovanja u interesu države te da je povrijedio temeljne prihvaćene vrijednosti društva te da je pribavio imovinsku korist za sebe.

Zakon o nestarjevanju ne precizira iznos kojim se definira nesrazmjerna korist, korist mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

Iznos preko 3 milijuna ne predstavlja iznos koji je ugrožavao Hrvatsku u vrijeme rata kako propisuje zakon o nezastarijevanju.

Smisao zakona o nezastarijevanju je ozbiljna ugroženost države.

Iznos je nedvojbeno isplaćen iz sredstava Hypo banke, ali nije trpila štetu Republika Hrvatska.

Šteta za RH je prije svega moralnog karaktera.

To je prije svega nematerijalna steta u vidu nepovjerenja u institucije, takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme.

Nije pribavljena znatna nesrazmjerna imovinska korist kako propisuje zakon o nezastarijevanju kaznenog djela.

Nastupila je apsolutna zastara kaznenog djela.