SABOR ODLUČIO: Za IK 110 zastupnika – za opoziv Dalić 71 ruka, a za ostanak 76

sabor, glasanje, petak

Sa 110 glasova za, 2 suzdržana i 30 protiv Sabor je prihvatio ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Uoči glasanja Plenković je komentirao amandman SDP-a o Istanbulskoj konvenciji u kojemu se briše dio koji sadrži interpretativnu izjavu Vlade, kazavši da ga Vlada ne prihvaća, a nisu ga prihvatili ni zastupnici.

14 HDZ-ovaca glasovalo je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić, Miroslav Tuđman. Protiv Konvencije glasovali su i MOST-ovci Nikola Grmoja, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev. Protiv je bio i Kažimir Varda iz stranke rada i solidarnosti. Branko Hrg i Goran Dodig iz kluba HDS HSS su takođe bili protiv, kao i Ivica Mišić, Hrvoje Zekanović Bruna Esih, Željko Glasnović Zlatko Hasanbegović Ivan Lovrinović. Suzdržani su bili Ivan Šuker i Marin Škibola.

“Bit ove Konvencije je zaštita žena od nasilja u obitelji i nasilja u obitelji. To je bit Konvencije i mi je tako tumačimo. I to je ono što je važno i zato ta Konvencija postoji. O tome smo govorili tijekom rasprave prije dva dana. Druga važna odrednica ove interpretativne izjave je da vrlo jasno kažemo da Republika Hrvatska smatra da ovom Konvencijom ne preuzima nikakve pravne obveze da u svoj pravni poredak ili obrazovni sustav uvodi rodnu ideologiju”, objasnio je Plenković.

Potom se za riječ javio SDP-ovac Arsen Bauk.

“Vi ste ovom interpretativnom izjavom pokušali riješiti problem kako to inače radite. Prebacili ste problem iz Jasenovca u Novsku, ali dvije komemoracije niste izbjegli. Hvala”, zaključio je Bauk.

A Martina Dalić ima povjerenje Sabora,no bilo je gusto. 71 zastupnik glasao za opoziv, 76 protiv. Nije bilo suzdržanih.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!