ANDREJ PLENKOVIĆ: Tri temeljna pravca za rješenje blokiranih

andrej plenković, sabor

Nakon što je premijer Andrej Plenković zastupnicima podnio izvješća o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018.

Piše: Damon Balenović (Media servis)

Počele su zastupničke replike, a Hrvoja Zekanovića iz HRAST-a, stranke koja je izašla iz vladajuće koalicije zbog ratifikacije IK, zanimalo je ima li Plenković ambicija postati šefom EK ili preuzeti neku drugu visoku EU funkciju. To su spekulacije, odgovara premijer.

“Ja sam već na te medijske spekulacije, koje vjerojatno pušta netko poput Vas tko želi malo ušušurati ovdje atmosferu i stvoriti osjećaje da je meni mošta nešto drugo prioritet, a ne posao predsjednika Vlade, na to sam već vrlo jasno medijski odgovorio. Ako Vi želite taj odgovor, moja ambicija je biti predsjednik Vlade RH, raditi u interesu hrvatskih građana i ispuniti ono za što sam išao na izbore u rujnu”, naglasio je Plenković.

Ivan Pernar iz Živog zida upozorio je premijera na problem blokiranih građana te mu je još poručio da se ne hvali padom nezaposlenosti…”Ali on je posljedica iseljavanja koje je u doba Vaše Vlade poprimilo razmjere epidemije”, rekao je Pernar.

Plenković je rekao da Vlada, kada je riječ o blokiranima, radi na tri temeljna pravca.

“Prvi je da se nađe odgovarajući zakonski okvir za otpis dijela dugova koji se odnosi na samu državu. Drugi je da se stvore pretpostavke za otpis dijela dugova određenih drugih institucija, a u vezi kojih brojni naši sugrađani imaju svoje račune blokirane. I treći je da se radi na promjeni i to boljoj kvalitetnijoj potrošačkoga stečaja”, objasnio je Plenković.

SDP-ovav Bojan Glavašević pitao je Plenkovića za sankcije Rusiji. “Jeste li komunicirali s predsjednicom države jer ona poziva Putina u Hrvatsku”, pitao je Glavašević, a Plenković mu odgovara.

“Naravno da smo razgovarali s predsjednicom Republike, vrlo temeljito sagledali sve aspekte i donijeli zajedničke odluke, budući da je u ovakvim pitanjima apsolutno nužan koncenzus svih državnih institucija oko pitanja koje imaju i vanjsko političke reperkusije. Vidjeli ste da posljedice nisu bile nikako dramatične. Znači, odgovorna odluka”, zaključio je Plenković.