PRIOPĆENJE MINISTARSTVA: Zašto je Hrvatska bila suzdržana vezano uz status Jeruzalema

Foto: Dana Anders
Foto: Dana Anders

Hrvatska je bila suzdržana na glasovanju o rezoluciji vezano uz status Jeruzalema na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Iz Ministarstva vanjskih poslova stiglo je obrazloženje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na posebnom izvanrednom zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem se raspravljalo i glasovalo o rezoluciji vezano uz status Jeruzalema, Republika Hrvatska je glasovala suzdržano. Stajališta smo kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane. Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova.