PRIOPĆENJE MINISTARSTVA: Zašto je Hrvatska bila suzdržana vezano uz status Jeruzalema

Foto: Dana Anders
Foto: Dana Anders

Hrvatska je bila suzdržana na glasovanju o rezoluciji vezano uz status Jeruzalema na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Iz Ministarstva vanjskih poslova stiglo je obrazloženje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na posebnom izvanrednom zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem se raspravljalo i glasovalo o rezoluciji vezano uz status Jeruzalema, Republika Hrvatska je glasovala suzdržano. Stajališta smo kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane. Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!