VIDEO: ISTINA ILI MIT – Ruskinja je u trudnoći provela 18 godina života i rodila 69 djece!

majka rekorderka

Prva supruga ruskog seljaka, Feodora Vassilyeva, u 76 godina života, rodila je, prema nekim izvorima, najviše djece na svijetu i upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda!

Pripremio: Branimir Fagač

Prema podacima manastira u Shuyi, gospođa Vassilyev rodila je između 1725. i 1765. godine šesnaest blizanaca, sedam trojki i četiri puta četvorke! Preživjela je 27 poroda i rodila 69 djece!

“Nevjerojatno i fantastično! Toliko djece? Dajte, molim vas!”, komentira dr. James Segars, direktor Odjela za reproduktivnu medicinu i istraživanje ženskog zdravlja na Sveučilištu Johns Hopkins”.

Pitanje, koje se samo po sebi nameće je, postoje li, kada je riječ o broju djece koje žena može prirodnim putem začeti i roditi, ograničenja?

Moderna medicina tvrdi da je broj veći nego što se misli. Teoretski, moguće je iznijeti 27 trudnoća tijekom 40 godina, pogotovo one s trojkama i četvorkama, koje obično traju kraće od devet mjeseci.

To bi značilo da je u gotovo pola stoljeća, gospođa Vassilyev, čak 18 godina provela u trudnoći. Je li to ostvarivo u stvarnosti, druga je priča.

“I prije 50. rođendana, plodnost kod žena opada, te je šansa za začećem, po ciklusu, tek jedan posto mjesečno”, tvrdi profesorica sa Sveučilišnog medicinskog centra u Stanfordu, dr. Valere Baker, md.

No, ako je gospođa Vassilyev dojila svoju djecu, što je vrlo vjerojatno, njezino tijelo nije ovuluiralo kao inače. Ova biološka metoda kontracepcije, dodatno bi joj otežala sva ta brojna začeća.

Feodor i njegova supruga morali su imati nevjerojatnu sreću, da im se svaki put iznova “zalomi” trudnoća i to čak i kad su bili 50-godišnjaci.

Najveće sumnje u tolike trudnoće koje je preživjela gospođa Vassilyev, uz saznanje, da se sve odvijalo prije gotovo 300 godina na selu u Rusiji, javljaju se, kod stručnjaka, zbog težina porođaja.

“U prošlosti je svaka trudnoća predstavljala rizik za život majke, stoga je šansa da je gospođa Vassilyev preživjela 27 porođaja vrlo mala, gotovo nevjerojatna”, napominje Segars.

Čak i u najrazvijenijim zapadnim kulturama, gdje je carski rez svakodnevna mogućnost, smrtnost pri porodu i danas je prisutna.

“Da je rodila samo 16 pari blizanaca, ja bih bio u šoku”, kaže dr. Jonathan L. Tilly sa sveučilišta Northeastern, koji proučava matične stanice i njihovo korištenje kod neplodnosti i ženskog zdravlja.

Razlog za sumnju je i činjenica da je prema Vassilyevoj priči čak 67 od 69 dece preživjelo rano djetinjstvo, a u 18. stoljeću je smrtnost među djecom bila izuzetno velika.

“Konačno, tu je i pitanje koje se samo po sebi nameće: Koja bi žena tako nešto željela proći? Pomislite samo koliko je to stresno i naporno”, pita se Baker.

Feodor Vassilyev je imao još jednu ženu, koja mu je rodila još 18 djece – 6 pari blizanaca i dva puta trojke. Njegova je priča prvi puta objavljena u izdanju “The Gentleman’s Magazine” iz 1783. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=5R-BSDJwAjs