MINISTAR KUŠČEVIĆ O POREZU NA NEKRETNINE: Neće biti nikakvih novih nameta

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obratio se danas javnosti zbog niza, kako kaže, dezinformacija vezanih uz najavljeni Zakon o porezu na nekretnine. Ministar tvrdi da se njime ne donose baš nikakvi novi nameti, te da će čak omogućiti i uštede.

Izvješće: Andrea Barać

Od 1. siječnja 2018. uvodi se porez na nekretnine koji će zamijeniti komunalnu naknadu. Ne predviđaju se nikakvi novi nameti, izjavio je ministar Kuščević.

“Apsolutno se ništa ne mijenja u iznosima, samo nekadašnja komunalna naknada postaje porez na nekretnine koji će biti putno pravičniji nego ono što imamo danas kroz komunalne naknadu jer se kroz taj porez uvode dvije nove činjenice dob i stanje nekretnine”, istaknuo je ministar graditeljstva.

Ukidanjem komunalne naknade uvode se građevinska renta i doprinos za izgradnju infrastrukture, a kako Kuščević objašnjava, bit će pravičnije i jeftinije za investitore.

“Onaj koji gradi svoj objekt u području koje je infrastrukturno opremljeno, taj će platiti samo rentu, a onaj koji gradi svoj objekt u dijelu koji nije infrastrukturno opremljen taj će platiti i rentu i doprinos za izgradnju infrastrukture. No zbor ta dva davanja neće biti veći nego što je sada komunalni doprinos”, objasnio je Kuščević.

Napomenuo je kako renta nije zamjena za komunalnu naknadu nego za komunalni doprinos i da se plaća samo prilikom ishođenja akta za izgradnju ili na postojeće građevine u postupku legalizacije.

Marijana Vuraić Kudeljan iz Porezne uprave objasnila je kako će koeficijent stanja ovisiti o popratnim sadržajima i da će veći iznos plaćati samo nekretnine koje primjerice imaju bazen. Što se tiče koeficijenta dobi, za nekretnine izgrađene od ‘71. do ‘86. porez ostaje jednak komunalnoj naknadi.”Za ono što je mlađe koeficijent će rasti i u tom slučaju porez bi bio nešto veći nego što je danas komunalna naknada. S druge strane ako se radi o puno starijim nekretninama koeficijent pada, što znači da će za određene nekretnine porez biti manji”, rekla je Vuraić Kudeljan.

Dodala je kako će jedinice lokalne samouprave prvi puta moći same propisati do kada će raditi rješenja, što po pravilu ide s 1.1. u godini i one će odlučiti hoće li se porez platiti jednokratno ili na drugi način.

A ministar Kuščević je istaknuo kako će to biti prihodi jedinicama lokalne samouprave jer će i država uplaćivati. S obzirom da se radi o jednostavnijoj verziji poreza na nekretnine, na upit hoćemo li 2020. dobiti pravu verziju, Kuščević kaže: ‘Ako bude stanje kakvo je sada, neće biti potrebe‘.