ANKA MRAK TARITAŠ: Osim na Savici, nešto čudno se događa i u Travnom

Foto: Facebook
Foto: Facebook

HNS-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Tartaš predstavila je deseti, posljednji u nizu, program za grad – Stvarna decentalizacija u Zagrebu. Da tako nešto ne postoji, potvrđuje i slučaj Savice, gdje je jutros obišla građane koji prosvjeduju protiv gradonačelnikove ideje za betonizacijom parka.

Izvješće: Kristina Bokanić

Osim Savice, nešto sumnjivo događa se, kaže, i u Travnom…”Građani nam sve kažu. Kao što na Savici već tjedan dana govore – nemojte nam uređeni park prenamijeniti u nešto drugo. Bojim se da se to nastavlja i u Travnom, gdje se jedna zelena površina, zbog nasilničkog ponašanja gradonačelnika, pretvara u nešto drugo.”

Sugrađani su ti koji trebaju odlučiti što žele u svom kvartu, a to je moguće, ukoliko se razina odlučivanja spusti na mjesne odbore, dodaje. Ona, kaže, želi biti gradonačelnica ispred čijeg ureda ne stoji nitko. Jer kad vas nitko ne vuče za rukav, to znači da stvari funkcioniraju, ističe Mrak Taritaš. Da bi se to ostvarilo treba, dodaje, slušati primjedbe, savjete i komentare građana. Svjesna je da mjesni odbori ne mogu sve sami rješavati, no nužno im je dati veće ovlasti.

“Oni sigurno trebaju donijeti odluke na nivou infrastrukture, javnih potreba, ali i na nivou vrtića i škola. Naravno da oko vrtića i škola mjesni odbori ne mogu sve sami rješavati, jer nemaju tolika sredstva. No trebali bi dobiti veću razinu odlučivanja”.

U razgovoru s građanima naslušala se, kaže, svega pa je ispričala slučaj jedne gospođe.”Gospođa je ispričala da zbog šahta, koji joj se nalazi ispod prozora, a koji neprestano lupka, ne može noćima spavati. Obratila se mjesnom odboru, odakle su je poslali u Vijeće gradske četvrti. Od tamo su je poslali u resorni ured, odakle je preusmjerena na Zagrebačke ceste. Tamo su odgovornost prebacili na Hrvatske ceste, gdje joj je rečeno da su šahtovi u nadležnosti Zagrebačkih cesta. Cijela priča na kraju se završi tako da je šaht uklonjen, no rupa nije pokrpana pa ista ugrožava sigurnost prolaznika.”

Takve stvari trebale bi se rješavati na razini mjesnih odbora, i to tako da im se daju nadležnost, odgovornost i sredstva. A dođe li za koji mjesec na čelo grada, Mrak Taritaš obećava da će to i učiniti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!