SLUŽBE UPOZORAVAJU: Čega se trebamo pridržavati na ekstremnim hladnoćama

zima, snijeg, maksimir

S obzirom na vremenske uvjete koji nas očekuju, nadležne službe upozoravaju na to kako se trebamo ponašati i čega se pridržavati u narednih nekoliko dana.

Izvješće: Media servis

Razgovarali smo sa zapovjednikom civilne zaštite Petrom Vitasom iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji podsjeća građane da se moraju pridržavati pravila.

“Trebate voditi računa ako ste u gradu i ako padne snijeg da i svaki građanin ima obavezu održavanja javnih prostora ispred svojih zgrada da oni drugi sugrađani mogu nesmetano koristiti pločnik, a ne poledicu i snijeg i da dođe do pada, loma noge, ruke tome slično”, ističe Vitas.

Što se tiče grijanja, Vitas ističe da većih problema imaju ljudi koji žive u gradovima, od onih na selima. Preporučuje da se u stanovima osigura nekakav drugi način grijanja u slučaju da otkaže centralno grijanje, primjerice kruta goriva, ili u zgradama koje nemaju dimnjake grijanje na električnu energiju. konji, zima, snježna idila

U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime potrebno je ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone uliti nesmrzavajuću tekućinu. Dao je par uputa i za vozače.

“Ako koristite auto u jutro, ne kretati na korištenje ceste, a da niste očistili stakla, osigurali da možete vidjeti iz auta ono što se događa, ne ići s ljetnim gumama. Isto tako treba voditi računa ako ste vlasnik privatne zgrade da morate čistiti i snijeg s krova zgrade u kojoj stanujete ili pozvati nadležnu službu”, govori zapovjednikom civilne zaštite.

Sve one koji se spremaju na put podsjeća da prate stanje na cestama i vremensku prognozu. Jozo Brkić iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba upozorio je građane da na ekstremnim hladnoćama ne izlaze iz svojih domova, osim ako se doista ne radi o nuždi. Pritom dodaje da trebamo čekati barem podne kada će temperature malo porasti i da se kolnici pospu solju. Savjetovao je i kako se trebamo obući.snijeg, zima, snijeg na cesti

“Obuvati obuću koja nije skliska, odjeću koja je topla, nositi obuću od vune ili svile koje zadržavaju više topline. Pamuk izbjegavati. Obavezni su kapa, šal i rukavice, dakle zaštititi otvorene dijelove radi smrzavanja”, objašnjava doktor Brkić.

Dodao je i što bi bilo poželjno konzumirati, kao i što izbjegavati u narednih nekoliko dana.”Izbjegavati alkohol koji će možda privremeno zagrijati osobu ali će isto tako vrlo brzo dovesti do rashlađivanja. Izbjegavati napitke od kofeina i alkohola, a u svakom slučaju piti tople čajeve sa C vitaminom i limunom”, preporučuje Brkić.

Za kraj se obratio i udijelio savjet starijim osobama koje žive same.”U tim hladnim danima ipak kontaktirati sa svojima ako starije osobe žive same. Što češće kontaktirati da se zna da su dobro”, ističe Jozo Brkić.