POLITIKA: Milivoj Pašiček – Predsjednice, građani Hrvatske nisu vaši podanici!

Podijelite članak

Milivoj 2

Piše: Milivoj Pašiček

Treba li ovoj zemlji uopće predsjednica – predsjednik? Primjećuje li uopće  netko da se nešto bitno promijenilo zato što je aktualna predsjednica već drugu godinu za redom okrenula leđa vlastitom narodu i otišla na doček Nove godine u Sjedinjene Američke Države?

Nedostaje li kome? Je li Hrvatsku zbog toga što je nema poharala neka nevolja? Hoće li poskočiti mirovine? Ma, ništa se nije dogodilo, osim što je nepristojno, nekulturno, nemoralno i nepošteno da se narodu nije reklo gdje mu je i zašto nestala predsjednica. Jer, ako Kolinda Grabar Kitarović nije sama znala kad je prisezala da kao predsjednica ne može tek tako nestati, onda ju je netko iz njezinog dječjeg savjetničkog vrtića morao tome poučiti, ako i tamo ima onih koji o svemu što s protokolom ima veze nešto znaju. Ili, ako znaju, a ne smiju ili se ne usude. Jer, bolje je umiljavati se, tepati i sliniti pa šaputati u uho samo ono što se voli čuti.

U svakom slučaju nitko nema pravo građanima uskratiti informaciju o tome što predsjednica radi pet dana u Americi. Ako joj to nitko nije šapnuo i sama je mogla pročitati kako po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa „građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje su u vezi s obnašanjem njihovih dužnosti”. Jer, riječ je o dvije važne stvari – privatni put ili službena posjeta.

Ako je predsjednica išla na krilima već poznatog populizma, tragom svojih velikih pothvata u stilu lijepljenja pločica, vožnji trajekta i kombajna, ili podijeliti čokoladice i sličice sa svojim zlatnim potpisom, trebalo je i to reći, kao i na čiji će to biti trošak. Uključujući i fotografiju s Djedom Mrazom, američkim vjerojatno, jer je to bila jedina njezina novogodišnja čestitka građanima Hrvatske i to putem Facebooka.

Zanimljivo, i njezina stranka HDZ, koja ju je i dovela na Pantovčak, s kojeg unatoč obećanjima nije preselila, šuti pod okriljem izborno osvajačke riječi – vjerodostojno. Ipak, nakon nekoliko dana rečeno je kako predsjednica boravi službeno u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa šeficom kabineta Natalijom Hmelinom, kao i da  će imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora. Išla je, kažu iz Ureda, redovitim komercijalnim letom”. Premijer Plenković je vjerodostojno rekao: „Vodit će važne i korisne razgovore”.

Pa, ako je to sva pamet koju smo trebali čuti, zašto se o svemu šutjelo? Tko je zakazao? Čemu tajnovitost? Nije li normalno da se u svakoj civiliziranoj zemlji posjete šefa države nekoj drugoj zemlji jasno i glasno najavljuju? Ili i na tom planu Hrvatska uvodi neke specifičnosti koje ne postoje u niti jednom diplomatskom udžbeniku.

Valja jasno reći kako je sve to ipak skandal, jer su svi redom uvrijedili građane Hrvatske. Predsjednica, Ured koji je šutio, Ministarstvo vanjskih poslova koje je šutjelo. Predsjednica naprosto nema pravo nestati, bez riječi, otići iz svijeta svojih građana, bez odgovornosti. Možda nešto u svoje slobodno vrijeme, daleko od očiju javnosti i može, ali ovo što je učinila ne smije i ne može. Građani Hrvatske nisu njezini podanici.

 

Komentiraj