NEZADOVOLJSTVO RASTE: Nelegalno na Britancu, raskopana Gajeva, cvijeće smeta na Cvjetnom

 cvjetni trg, zagreb

Iz dana u dan raste nezadovoljstvo Zagrepčana odlukama Gradske uprave. Nelegalni radovi na Britancu, raskopana Gajeva ulica, uklanjanje cvijeća s Cvjetnog trga – samo je dio grijeha koje građani stavljaju na teret Milanu Bandiću. On zasad o svemu šuti, no zato gradski zastupnici udaraju drvljem i kamenjem po gradonačelnikovim potezima.

Izvješćuje: Kristina Bokanić

Čak 30 posto prihoda manje zaradili su hotelijeri i privatni iznajmljivači u Gajevoj ulici u odnosu na prošlu godinu, zbog radova koji još nisu gotovi. Brojke su to na koje se poziva gradski HSLS. Alenu Lohrtu iz Vijeća gradske četvrti Donji grad je prekipjelo.

“Svakodnevno smo svjedoci sve većeg bahatluka, primitivizma i stihijskog rješavanja stvari u Gradu Zagrebu. Moramo to riješiti. A riješit ćemo tako da izaberemo novog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.”

Na Cvjetnom trgu, koji je u zadnje vrijeme više mjesto prosvjeda, nego uživanja, SDP-ov Dominik Etlinger je u društvu foruma mladih prolaznicima dijelio ruže.

“Ne treba na slabijima bildati mišiće. Nekad zube treba pokazati i jačima. S jedne strane gradonačelniku smetaju cvjećari, a s druge strane glomazne terase koje se postavljaju mu ne smetaju, iako iste smetaju prolaznicima.”

Cvjećari ni danas ne žele ništa komentirati, no evo što o svemu kažu oni koji gradske odluke i plaćaju – Zagrepčani.

“U ovom gradu živim 70 godina. Gledao sam Cvjetni trg u svim njegovim fazama. Sad kad je napokon dobio nekakav svoj oblik, sad se postavljaju kojekakve terase”, ispričao nam je zagrebački umirovljenik.

Prolaznice koje smo sreli, nisu birale riječi: “Ovo je strašno. Ovdje je nekad bilo 10-ak kućica sa cvijećem. sada ih je jedva 6. Mislim da gradonačelnik igra strogoću. Ajmo vratiti tuk na utuk, ne?!Nismo dali Horvatinčiću, pa nećemo ni cvjećarima.”

Druga gospođa povezala je cijelu priču s Britancem: “Užasnuta sam time da se tjera cvijeće i da se provodi samovolja. Kao i ovo što se događa na Britancu. Tamo uopće ne postoji ploča na gradilištu, na kojoj možete vidjeti tko je investitor, što se gradi. Mi zapravo niti ne znamo što će tamo biti.”

No nisu svi protiv Bandićevih poteza.

“Meni je uklanjanje cvijeća s poda u redu. Ljudi su svakodnevno gazili po njemu. Treba biti reda, ali to je moje mišljenje”, kazao nam je jedan stariji gospodin.

A svoje mišljenje reći će svi oni koji danas u 16 sati dođu na mirni prosvjed na Cvjetni trg u znak podrške tamošnjim cvjećarima.