BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI: Ruski napad na Bahmut uglavnom je zaustavljen

Na ukrajinskom bojištu i dalje bjesne bitke, no britanski obavještajci javljaju da je ruski napad na Bahmut uglavnom zaustavljen. Ukrajina najavljuje veliku proljetnu protuofenzivu, UN optužuje Ukrajince i Ruse za strijeljanje ratnih zarobljenika.

Izvor: Media servis

Više od pola godine traju žestoki ruski napadi na Bahmut, u kojem se posljednjih tjedana vode ulične bitke. Ipak, situacija se, kako javljaju britanski obavještajci, stabilizira. Ruski je napad uglavnom zaustavljen uslijed ekstremnog iscrpljivanja ruskih snaga, ali i napetosti između ruskog ministarstva obrane i Wagner grupe. O usporavanju ruske ofenzive svjedoči i zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, koji najavljuje veliku proljetnu protuofenzivu. Moskva i dalje prijeti, poručuje – ako Ukrajinci pokušaju zauzeti Krim, odgovorit će svim naoružanjem kojeg imaju.

Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski od Europske unije traži hitnu dostavu oružja i streljiva, a svojim vojnim snagama zahvaljuje:

‘‘Želim spomenuti sve naše borce koji napadaju okupatora kao odgovor na teror, koji identificiraju položaje neprijatelja s kojih napadaju naše gradove. Svaki uništeni položaj terorista je spašen život našeg naroda‘‘.

Usprkos brojnim tvrdnjama da Kina razmatra pojačanu vojnu potporu Rusiji, to se još nije dogodilo, rekao je američki predsjednik Joe Biden tijekom boravka u Kanadi.

“Posljednja tri mjeseca stalno slušam o tome kako će Kina isporučiti značajnu količinu oružja Rusiji, ali to još nije učinila. Ne znači da neće, ali još nije.”

A dok se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima, Ujedinjeni narodi optužili su obje strane za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika. ‘‘Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe i 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika‘‘, kazala je Matilda Bogner, čelnica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini. Dodala je kako je UN dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, “nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na bojištu” te da je UN upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvaćaju 22 žrtve.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!